Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, November 14, 2013

Khaleef Aisy dan Darjah 1


Kalau tengok kat FB..
Yang kongsi result anak..
Mesti result anak dia gempak..
Darjah satu.. straight BAND 6..
Mau tak bangga :)

Pastu hari ni UPSR punya resultkan..
Rata-rata yang anak dapat 5A je yg buh status..
Kesian pulak yang tak dapat straight A..
Cam tak punya hak pulak untuk diwar-warkan dalam FB..

Jangan macam tu ibu bapa sekelian..
Apa pun keputusan anak..
Kalau orang lain share.. kita pun share jugak..
Itu membawa makna kita bangga dengan anak sendiri..
Kita terima dia seadanya..


Ok.. meh cerita result anak sulung aku ni..

Pencapaian dia sangat sederhana..
Tipu laa kalau aku kata aku OK dengan result dia tu..
Sebab aku ni masa sekolah..
Termasuk dalam golongan pandai laa jugak.. :))
So, bila anak punya pencapaian biasa-biasa je..
Mestilah kuciwakan..

Aku tak tunding 10 jari kata salah pada dia..
Cukup tunding 2 jari je..
Yang lain biar tertunding ke diri sendiri..

Aku mmg tak pantau pelajaran dia sangat..
Pastu aku layankan semua kehendak dia..
Tanpa syarat pulak tu..
Ada orang.. bila anak nak sesuatu..
OK.. sila dapat Band 6.. baru mak bagi..
Anak2 aku tak camtu tau..
Kadang2 benda yang depa tak nak..
Aku yang menghegeh2 belikan..

Pastu bila dia semangat nak belajar..
Aku lak sibuk memproses dvd..
Sibuk masuk subtitle..
Paling hantu sekali..
Mak sibuk dengan FB nak oi..
Boleh tak ko tepi sket!!!

Ini kira tamparan hebat juga buat aku..
Ikutkan aku dah down sejak mak aku bgtau result Kalep..
Pastu g lak sain report paper..
Lagi bertambah2 down aku..
Pastu tengok pulak status2 kat FB..
Lagi tambah stress..

TAKPE WAHAI ANAKKU..

Darjah 1...
Bukan pengakhiran hidup pun..
Darjah 1 dengan Tingkatan 5 tu panjang lagi masa..
Sebelum paksa Khaleef berubah..
Mami dan Papa kena berubah dulu..

Kita start cuti sekolah ni ye..
Mami cuba tak drastik sangat..
Khaleef ni emosi dia selalu tak stabil..
Cikgu pun komen yang sama tadi..
Dia takkan sama hari-hari..
Ada hari yang dia sangat luar biasa nakal..
Ada hari dia ok..
Ada hari dia tak peduli apa2 pun...

Ok.. result keseluruhan Khaleef

B. Melayu - 3
B. Inggeris - 3
B. Arab - 3
P. Islam - 3
Seni Visual - 3
Matematik - 4
Sains - 4

Linus = Lulus

Apapun..
Mami tetap ucapkan TAHNIAH pada Khaleef..
.
.
.

3 comments:

Kuazue Mohd said...

tahniah buat zel n khaleef... moh ler kita berubah demi masa depan anak 2 kita...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Ok lah tu... at least Khaleef dah berusaha buat yang terbaik... pernah dengar seorang mentor berkata, untuk mendapatkan anak-anak yang hebat, ibu bapa juga perlu menjadi hebat... tak kiralah hebat dari segi apa... Janji, ibu bapa perlu contoh yang baik untuk anak... kalau hendak anak membaca buku... ibubapa pun hendaklah membaca buku juga... contoh lah tuuu... :)

geraugebang said...

tahniah buat khalef...jangan stress...ada kelebihan lain dalam diri khaleef yang lebih hebat daripada A....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...