Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Wednesday, December 5, 2012

Meng"crepe" jugak..

Orang ada.. aku pun nak ada..
Orang  buat.. aku pun nak buat.. :)

Maka,


Terhasil laa Durian Crepe..




Jenuhnya yang cari whipping cream..
Kat Tg Malim ni usah ko berangan laa nak jumpa..
4 kali aku ngulang pergi TF Value Mart..
Pastu pi Tesco Bukit Beruntung pun tak dapat jugak..
Last2 aku drive slow2 pi Rawang..
Dapat laaaa whipping cream yg belum pukul lagi..

Aku cedok resepi dari Internet je..

Cari yang paling mudah..

Untuk kulit dia.. aku guna resepi ni
250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur

Aku ada jugak pi google TEPUNG CREPE SEGERA..

Hampir aku nak beli..
Harga mahal okay.. belas2 hinggit utk 400g - 500g..


Paling mengarut sekali..

Lepas beli tepung..

Anda perlu letak...
butter, santan, telur, garam, gula, pewarna, air


SO, DIMANAKAH SEGERA ITU?

Adakah anda menjual TEPUNG GANDUM yg dah diayak dan claim itu adalah pre-mix..

Kalau segera.. mesti takat tambah air je sudah..
Kalau sampai 4-5 bahan nak kena tambah..
Dah bukan segera lagi..

Apa-apa pun..
Akhirnya aku dapat jugak makan durian crepe..
Seperti biasa..
Selalunya benda yang aku buat ni..
Sebenarnya aku tak pernah makan lagi..
So, aku tak tau laaa apa penanda aras bg crepe yang sedap..

Tapi, pada pendapat saya..
Memang sedap..
Nak-nak lepas dah simpan dalam peti ais..
Aku buat dalam 12 ketul..
7 ketul aku sorang makan..
5 ketul bagi adik aku..

Nak repeat.. malangnya takde durian...
Nanti laa cari buah-buahan lain pulak..
.
.
.

7 comments:

ibh_sue said...

Akhirnya..Ko mengcrepe juga. Aku jg belum mengcrepe lg.. Hehehe

amaniammar said...

sis...x da buah pn xpe..cer try tambah inti crepe tu choco ganache..then wrna lapisan crepe choco..ad yg da buat sedap ...
x semesti durian kn...
ape pn tahniah berjaya hasil crepe dr tgn sendiri...

Min Aina Ila Aina said...

saya baru je lepas suap crepe durian dalam mulut ni..tapi beli sajo..hehe.

kakngah said...

beb, kt grand union BB ada je whip cream. grand union tanjung pun ada. tapi nasib2. yat fong pun ada..

I want to lose weight said...

skang ni susah dah..
smpi je berebut org beli :)

~AtiQaH~ said...

best ni kne cbe plak.... x ssbar dh nk buat...

Sue said...

salam singgah. rajinnye mencrepe.. hee.. kita takde masa nak mengcrepe lagi. beli pun baru sekali. tapi mesti nak buat sendiri jugakkan. air tgn sendiri lain rasanye. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...