Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, May 4, 2012

Folder dalam External Media jadi shortcut


Pernah tak tiba-tiba..
USB korang jadi camni..
Pastu mula laa rasa nak hantuk kepala ke dinding..
Nak-nak pulak fail-fail tu semua penting..

Kalau jadi camni..
Jangan klik fail shortcut tersebut..
Kerana itu hanya akan menyebarkan lagi Trojan..

Sebenarnya.. USB kamu tu kena virus trojan..

Ikutkan.. kalau bukak balik kat pc yg bertrojan itu...
Takde masalah nak tengok fail tersebut..

Takpe.. ada jalan penyelesaiannya..





1- Lancarkan command prompt
Klik start --> pi kat bhgn search files or folder tu --> taip cmd  --> enter







2- Lepas tu taip


attrib -h -r -s /s /d f:\*.*
Note: Replace f: with your USB drive letter.


 3- pastu tekan enter


Keluar laa balik folder-folder yang jadi shortcut tu..

Untuk menyelamatkan USB kamu..
Lepas tu.. copy ler dulu folder2 tu ke hardisk laptop..
Pastu format laaa USB media tersebut..
Tak pun.. download laa malwarebytes ke hape..
 .
.
.

1 comment:

LiaNa YuSoF said...

ye... saya pon sudah kena... huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...