Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, July 21, 2014

Resepi Ketam Berlada Telur


Hari tu ada yang minta resepi..
Tapi lupa pulak..
Hari ni dah siap masak baru teringat..
Kalau tak dapat buat step by step :)

Resepi asasnya sama cam goreng berlada..

Mesin cili api + cili merah (kisar kasar)
Alih ke lesung..
Campur bawang hiris + garam + serbuk kunyit..
Tumbuk manja..

Panaskan minyak.. masukkan semua bahan tadi..
Tunggu smpi garing.. Masukkan ketam..
Agak-agak ketam separa masak..
Tuang masuk 2 biji telur..

Lepas tuang tu jangan kacau..
Biarkan je smpi telur keras..
Pastu baru kacau2..

Kalau korang pandai ambik telur ketam..
Boleh laa campur sekali..
10 kali lebih sedap tau!!


Ni boleh dilanjutkan dari bahan tumbuk tadi..

Tumis bawang putih hiris + bawang merah hiris
Masukkan cili tumbuk tadi..
Masukkan udang kering..
Goreng garing2..
Pastu masukkan kangkung..

Tunggu kangkung layu..

SIAP

:)
.
.
.

Saturday, July 19, 2014

Raya dan Jalan Tuanku Abdul Rahman



Ikutkan Hajah Norlia..
Dia nak bertolak lepas Subuh..
Katanya.. dekat2 nak raya ni..
Semua buka 24 jam..

Tapi.. lambat jugak..
7.30 pagi baru aku smpi rumah dia..
Lebih kurang pukul 9.00 pagi baru sampai KL..

Time ni SOGO tutup lagi..
Tapi parking dah buka..
Bayangkan 9 pagi..
B1 dah penuh... B2 dan separa penuh..

Oleh kerana SOGO masih tutup..
Beramai2 laaa keluar parking ikut entrance..
Dah cam marathon tau..
Punya ramai..


Destinasi pertama Kedai CK Rahim..
Beli brooch raya..
Aku  ni sebenarnya motif utama nak teman adik aku je..
Pasalnya aku belum gaji..
Bonus dah habis bayar handbag Jurulatih..

Nasib baik.. MIJ kasi RM200 buat belanja..
Merasa gak laaa aku shop2 sket-sket :)



Pastu lintas jalan... pi Arked yg banyak jual kain ela, telekung ngn tudung tu..
Kat sini tersangkut aku 4 helai tudung sarung + 5 helai shawl chiffon..
Nama pun baru pergi kursus kan..
Tentu laa tengah bersemangat.. :))

Apsal bangla tu camtu?

Arked dalam tu mmg semua bangla je yang jaga..


Adik aku beli banyak..
Dah cam orang nak berjual laa pulak..
24 helai hokay..
Last time kitaorang pergi 10 helai..
Dahsyat kan..

Apa nak kisah..
Orang hidup sorang..
Duit banyak lak tu..

Takde laa dia teringat nak belanja akak2 dia ni :(



Lepas tu pi MUAZ Textile..
Bukan cari tudung aku..


Makcik kecit ni nak SODONG..
Dah bape kali di minta nak tudung..
Kali ni baru dapat yang sesuai dengan dia..
Suka laa sangat tu...



Gambar-gambar atas bukan aku snap..
Tak berani aku nak asyik kuar HP..
Dah laa HP baru lak tu :))

Semua aku google je..
Kecuali gambar anak aku tu :)

Tak jalan pun kat Bazaar ni..
Penat woi!!!!
Dah laa hari ni panas satu macam....

Lepas tu singgah Tesco Rawang jap..
Terus balik rumah..
Awal smpi..
Pukul 3.00 ptg..

Selalu.. dekat nak azan buka puasa baru sampai..
Nasib laa... orang takde duit :)

Apa pun.. hampir semua persiapan raya dah siap..
Tinggal kasut kalep & kasut aku je lagi..
Tahun ni.. rasa cam berbelanja biasa-biasa je..
Tapi.. bila kira-kira balik..

Tak yah citer la..

Kang MIJ baca ni.. terus ajak aku BINCANG!!

:)
.
.
.

Thursday, July 17, 2014

Tragic Year For Malaysia - MH17



Mula-mula aku terbaca tajuk ni kat FB..
Aku igtkan MH370 tu dah jumpa..
Tapi kena tembak.. bukan hilang kat laut..

Namun, pastu..
Baru tahu kapal terbang lain yang kena tembak..
Berderau darah aku!!

Makin lama... makin confirm..
Mata yang mula2 dah layu..
Segar balik..



Terus buka Astro Awani...
Confirm..
Memang flight MAS..
Sekali lagi ditimpa musibah..

Dalam fikiran aku ni..
Banyak-banyak flight lalu situ..
Apsal flight MAS juga yang ditembaknya?



Ini gambar dan video awal yang ada di FB..
TV pun ulang2 video yang sama..

Masa ni kalau tengok media antarabangsa..
Dah mula drama tuduh menuduh..
Negara ni tuduh orang tu..
Negara tu tuduh negara tu..
Pihak ni nafi.. pihak ni tak mengaku...

Sekali lagi aku fikir..
Kenapa tembak flight MAS?


Kemudian keluar gambar-gambar yang lebih mengerikan..
Tak sanggup nak letak kat blog ni..
Sedihnya..
Sekali lagi rakyat Malaysia diuji dengan musibah besar..
Dah laa yang satu lagi tu hilang bagaikan buih sabun di udara..
Satu lagi pulak hancur bersama semua penumpang..

Kenapa tembak pesawat Malaysia?


Apakah ada konspirasi disebaliknya?

Mulai siang ni...
Akan ada seribu satu spekulasi..
Maklumat-maklumat tidak sahih..

Harap semua orang baca betul-betul sebelum share..
Fikir sikit perasaan ahli keluarga crew dan penumpang..

Salurkan maklumat yang tepat sahaja..


Pengesahan sidang media..
Pesawat ni terhempas di timur wilayah Ukraine..
Dikatakan.. kawasan ni mmg tengah berperang atr askar Rusia dan pejuang pemisah Ukraine..

Ironi nyer..
Masa MH370 hilang...
Konflik Ukraine - Rusia ni juga disebut-sebut..
Akhirnya...
Betul-betul flight MAS terlibat dalam konflik ini..


Seramai 295 penumpang dan anak kapal telah mati..
Paling ramai.. warganegara Belanda..
Crew seramai 15 orang.. kesemuanya warga Malaysia..
Penumpang Malaysia yang dapat dikenalpasti setakat ini..
20 orang termasuk 2 bayi..

Semoga ahli keluarga tabah menerima berita sedih ini..
Nak-nak pula di ambang nak sambut Aidilfitri..
Kalau aku yang hanya rakyat M'sia..
Tiada kawan.. tiada saudara mara.. dalam MH17..
Sudah mula hilang mood untuk raya..
Inikan pula keluarga dan sanak saudara mangsa..


Tiba-tiba..
Aku teringat apa yang boss aku cakap last week..

Dia beritahu aku..
Sejak MH370 hilang..
M'sia ni serba tak kena..
Ada je musibah kecil.. musibah besar..
Melanda negara..
Itulah tanda-tanda bahawa
Rakyat dan Malaysia sedang diberi peringatan oleh Allah SWT..

.
.
.

Wednesday, July 16, 2014

Devious Maids Season 2



Akhirnya... Season 2!!!

Wpun cogankatanya..
Deliciously Dirty.. :)
Season ini... jauh lebih bersih dari season lepas..
So, ia adalah selamat utk dipasang di ruang tamu..


Dalam season ni..
Hanya Zoila yang masih keje dengan Geneveive..
Valentina kerja dengan keluarga Powell..
Carmen pulak.. lepas kematian Alejandro..
Dia kerja dengan Spence.. boyfriend Rosie..
Rosie kerja dengan satu keluarga baru..
Manakala Marisol berkahwin dengan salah seorang jutawan di kejiranan yang sama..
Maid dia nama Opal.. 


Masih mengekalkan genre mysterious crime..
Kejiranan Beverly Hills tidak lagi selamat...
Apabila ada sekumpulan perompak yang bertindak ala2 Robin Hood..
Merompak harta duit orang kaya..
Kemudian disedekahkan kepada pengemis..

Selain dari masalah rompakkan..
Marisol cuba menyiasat hal kematian isteri kekasih dia..
Dan hasil siasatan dia..
Pelbagai konflik dapat diselesaikan..


Carmen Luna masih belum jadi penyanyi..
Zoila berpisah dengan suaminya Pablo..
Dan bertemu dengan kekasih baru yang hebat..
Genevieve disahkan sakit buah pinggang..
Valentina bercinta dengan pencuci kolam..
Remi kembali dari Africa dan cuba menagih kembali cinta Valentina..


Drama ni confirm ada season 3..
Akhir drama semua tergantung..
Kecuali hal2 berkaitan jenayah..

Apa pun season ni best..
Penat tau aku menunggu setiap minggu..
Dekat Astro pun dah tayang Season 2..
Tapi lambat lagi habis..

So, pada yang tak sabar..
Apa lagi..
Meh la order ;)
.
.
.

Sunday, July 13, 2014

Apak dan Anak



Malas aku nak masuk campur..
Dari semlm lagi aku suh wat keje sekolah..
Dia wat dek..
Sampai laa ke malam ni..
Esok nak sekolah..
Baru terhegeh2 nak buat..
Ada keje melukis lak tu..
Lagi laaa aku malas nak tolong..

Maka..

Sila laa apak nyer pulak berfungsi...


Anak nyer...

Ko sorong la kete mainan tu smpi esok sahur..

FEELING - ANGRY!!!
.
.
.

Thursday, July 10, 2014

Kaira dan keluar hospital..


Akhirnya..
Hari kelima baru dapat discharged HKL..

Aku pun belum jumpa dia lagi..
Hari ni tetiba ada meeting mengejut..
So, tak sempat nak singgah umah mak aku..
Lalu je tadi..

Semlm pergi lawat dia..
Tak dapat naik wad..
Pasalnya bawak Kalep, Sara dengan Airis..
Terpaksa laa Kaira yg turun ke bawah..

Nasib baik laa HKL ni..
Pesakit senang pulak turun ke bawah..
Kalau kat Slim.. nak pi kedai kat bawah wad tu pun tak boleh..

Nilah gerombolan semalam..
Balik tu.. tak sempat pun buka kat rumah..
Masa berbuka baru smpi Batang Kali..
Nasib baik aku beli burger utk Kalep..
Itu jelah dia makan..
Sampai rumah.. tak nak pulak dia makan nasi..

Yang kesiannya..
Pagi ni terbabas pulak sahur..
Dah laaa malam tadi.. sebelum dia tido..
Aku bantai mengamuk kat dia..
Pasal baju sekolah tertinggal tu..

Bila dia bangun 6.30 pagi..
Dia terus tanya..

TAK SAHUR KE MAMI?

Huhuhuhu... bersalah laa pulak..
Sebelum tido dia ada minta megi..
Tapi aku tak masakkan..
Pasal bulan puasa.. takmo laa dia makan benda2 camtu..
Last2 lansung tak makan apa..

Tapi dia berjaya juga habiskan puasa..
Dengan penuh jerihnya..
Sekolah agama pun tak larat pergi..
Ni sepupu dia cakap.. kul 8 malam dia dah tido..

Huhuhu.. bersalahnya mami!!

Tapi semalam dalam kereta nenek dia ada tanya..

"NANTI MAMI TUA MACAM ONYANG.. KALEP NAK JAGA TAK MAMI?"
(rentetan kes wall post nak masuk rumah orang tua)

Jawapan dia..

NANTI LA KALEP FIKIRKAN..
NAK BELA MAMI ATAU NAK BUANG TERUS

Huwwwwaaaaaaa!!!!!
.
.
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...