Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Tuesday, February 9, 2016

Khayla Hasya - 5 years old birthday celebration


Kek ni aku tempah pada Anis Choco..
Aku pernah makan choc moist dia..
Memang sedap..
So, aku tempah choc moist juga untuk Hasya..

Rancangannya aku nak tempah cake Frozen ke..
Princess ke.. Doll cake ke..

Jangan harap hokay!!!

Hasya ni selera dia memang beda dengan anak gadis lain..


Dia memang dah cakap awal..
Adik nak kek dinosaur..

So, aku just tempah kek hijau + hiasan..
Then beli dinosaur kecik2 tu..
Dan Hasya hias sendiri kek dia..



Harijadi Hasya sebenarnya bukan semalam..
Birthday dia 6 Januari..
Ada laa sambut kecik2 hari tu..
Yang besar2.. baru semlm sambut..






Semoga Hasya membesar dengan cantik dan bijak..
Baik hati..
Selamat dunia dan akhirat..

Mami, Papa dan Abang sayang Hasya!!






Friday, February 5, 2016

SPECIAL PROMO SEMPENA BIRTHDAY KAK RAPUNZEL


PROMO
SEPANJANG CUTI

6hb Feb (Sabtu) hingga 9hb Feb (Selasa)

UNTUK PELANGGAN CAMIRA

Pembelian @ Tempahan sepanjang tarikh ini

ANDA LAYAK

7.2% off dari jumlah harga

+
PERCUMA POS LAJU

+

Peluang menang BB Cream Camira (lucky draw)

Syaratnya hanya perlu beli 2 atau lebih produk Camira dalam masa 4 hari ini


.
.
.


UNTUK MENANG TANPA MEMBELI

Anda perlu LIKE page Camira Beauty Skin



+

TAG 7 ORANG RAKAN ANDA

+

ANDA MUNGKIN AKAN MENANG

Cleanser Camira
Toner Mist Camira
Krim UV
Krim Malam

*1 pemenang utk 1 produk




APA TUNGGU LAGI!!!
.
.
.
.

Wednesday, February 3, 2016

Resepi Peria Goreng Berlada


Bahan-bahan

1 biji peria
Cili hidup banyak mana suka
2 sudu besar udang kering 2
1 biji bawang besar
1 biji telur
1 sudu kecik serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara

1- Peria buang biji + hiris nipis + rendam dalam air paip buh garam 1 sudu kecil untuk hilangkan getah & rasa pahit

2- Blender atau tumbuk cili hidup

3- Panaskan minyak dan tumis udang kering + bawang besar hiris

4- Masukkan cili tumbuk/blend + serbuk kunyit + garam

5- Biar kejap sampai cili garing

6- Masukkan peria yang sudah ditos

7- Gorengkan sampai masak

8- Pecah telur sebiji dalam kuali

9- Telur masak + Peria pun masak = SIAP

.
.
.

Tuesday, February 2, 2016

She Was Pretty


Lagi satu cerita menjadi kegemaran aku..
Genre romantic comedy..
Dan comedy dalam drama ni memang terbaik..
Sampai ke episod hujung-hujung pun masih lawak lagi..

Akhirnya..
Park Seo Joon dapat jadi hero penuh..
Dalam Witch Romance hero juga..
Tapi takde laa sehero cam dalam drama ni..


Barisan pelakon..
Heroin Hwang Jung Eum..
Dia ni berlakon apa pun jadi..
Kalau jadi penyedih tu.. sedih sangat-sangat..
Kalau berlakon lawak.. mmg lawak giler..
Dalam ni dia berlakon hodoh.. MEMANG HODOH!!!
Nama dia dalam drama ni.. Kim Hye Jin (KHJ)

Hero pulak..
Wpun nampak serasi dengan heroin..
Tapi ada cam tak kena..
Rasa cam hero ni muda sangat dari heroin..
Sedangkan dalam drama ni depa sebaya..
Nama hero dalam drama ni, Ji Sung Joon (JSJ)

Yang baju merah tu 2nd heroin..
Kawan baik heroin..
Yang lelaki hujung sekali tu.. Siwon Super Junior..
Jadi 2nd hero.. yang nakkan heroin juga..


Sebenarnya...
Hero dan heroin dah kenal dari kecil..
Masa kecik.. hero gemuk gedempol dan selalu dibuli..
Heroin pulak masa kecik2 lawa..
Dia selalu jadi pelindung hero..
Depa ni ala2 cinta monyet zaman sekolah..
Sampai laa.. satu hari hero pindah ke luar negara..

15 tahun kemudian..
Hero kembali ke Seoul..
Atas urusan kerja..
Namun dia mmg nekad nak cari Kim Hye Jin..


Ini dia Kim Hye Jin.. 15 tahun kemudian..
Dengan rambut kembang dia..
Lagi muka berjeragat...
Dengan gaya kelam-kabut dia..
Bab-bab fesyen memang kelaut dalam..
Lagi pulak dia jobless..

Yang bestnya.. memang menjadi betul dia bawa watak ni..
Memang hodoh walaupun figure2 lawa tu dia ada..


Ini pulak Ji Sung Joon 15 tahun kemudian...
Dia dah tak debab..
Dah hensem banget..
Tak cukup dengan hensem.. lagi berjawatan besar..
Dia chief editor di majalah The Most..
Majalah fesyen yang terkenal di Korea..

Dia dipindahkan ke Seoul untuk naikkan balik sale majalah tersebut..
HQ beri masa 3 bulan..
Jika gagal, majalah The Most tersebut akan ditutup..

Bila dah balik Seoul..
Memang dia cari Kim Hye Jin..
Depa masih berhubungan kat e-mail..
Hye Jin memula tu excited laa nak jumpa sbb dia igtkan hero masih tembam macam dulu..

Sekali bila betul2 jumpa..
Dia terus rasa malu dan menyorok..
Dah tu dia suruh housemate dia gantikan dia dan berlakon sebagai Hye Jin..


Ni housemate & BFF Hye Jin..
Kawan dari sejak sekolah lagi..
Memang bertentangan banding dengan heroin..
Kawan dia dengan lawa.. tinggi.. kurus langsing..
Kira memang ciri-ciri idaman lelaki la..

Asalnya depa berdua ni merancang nak jumpa sekali je..
Mana nak tau.. lepas kali pertama jumpa tu..
Berkali-kali pulak 2nd heroin ni terserempak dengan hero..

Tiba-tiba.. 2nd heroin suka pulak pada hero..
Senyap2 dia buat hubungan dengan hero.. mencaras la pulak..
Yang hero pulak mati2 percaya yang dia ni Kim Hye Jin yg dicari..


Nak jadi cerita..
Heroin dapat kerja di majalah The Most..
Tak dapat nak elak laa berjumpa dengan hero..

Hero pulak benci betul dengan heroin..
Pasalnya dia takde knowledge lansung bab2 majalah fesyen..
Selalu clumsy..
Buat kerja salah..
Memang makan penengking hero je si Kim Hye Jin ni..


2nd hero, officemate heroin..
Dia ni selalu laa tolong heroin bab2 kerja..
Tapi sebenarnya hero ni anak orang kaya..
Cumanya dia lebih selesa jadi orang biasa..
Dia ni lak lama-lama kawan dengan heroin..
Dia pulak suka pada heroin..

Ikutkan..
Sebelum heroin ni berubah jadi lawa..
Hero cam dah tersuka pada dia..
Sebab dia cemburu bila tengok 2nd hero dengan heroin..
Tapi cam dia terikat pulak dengan Kim Hye Jin yang palsu tu..


Satu hari tu..
Akibat salah faham..
Teruk heroin kena marah dengan hero..
Sampai hero pecat dia..
Time tu laa heroin nekad untuk berubah..
Dia luruskan rambut..
Mula pakai make up..
Dan beli baju yang elok-elok..


Akhirnya hero tak dapat tipu diri sendiri..
Dia mmg suka pada heroin..
Dan bukannya Kim Hye Jin palsu yang cantik tu..

Tak lama lepas tu..
Rahsia terbongkar..
Yang Kim Hye Jin selama dia kenal..
Adalah Kim Hye Jin yang palsu..

Juga terbongkar yang BFF heroin..
Suka sangat pada hero..
Membuatkan heroin serba salah nak terima hero..


Selain dari masalah cinta bersegi-segi depa ni..
Hero juga terbeban dengan masalah Majalah The Most..

Bagaimana depa mengatasi semua masalah..
Kena la tengok sendiri drama ni..

Rugi tak tengok..
Memang best..
Hilang stress tengok drama ni..

HAPPY ENDING!!!
.
.
.

Wednesday, January 27, 2016

Jillian B0DY5HRED


Akhirnya ada workout terkini daripada Kak Jill...
Lama dah ni.. tengah2 bulan tahun 2015.
Tapi ni set..
Bukan sekeping2 cam yang sebelum-sebelum ni..

Workout duration adalah selama 8 minggu..
Workout yang sama akan ulang selama 2 minggu..
Hari-hari tukar workout.. 1 workout hanya ambil masa 30 minit..
Isnin - Sabtu.. Ahad rehat atau boleh buat bonus workout


Ni complete set BodyShred..
Ada 8 workout + 2 Cardio + 1 Bonus

Kak Zel dah mudahkan bagi korang..
Kasi payung baik punya...
1 dvd = 1 rotation = 2 minggu..
Kiranya untuk 2 minggu tu akan guna 1 dvd sahaja..
So, ada 4 kpg jelah..

Untuk yang mahukan yang original..
Boleh cari kat amazon sanun...
Boleh dapat sebiji cam gambar di atas..



8 Shred Style Circuit Workouts
       1. Launch
       2. Rise
       3. Amplify
       4. Escalate
       5. Conquer
       6. Triumph 
       7. Zenith
       8. Apex

2 Straight Cardio Workouts
       1. Fire Up
       2. Ignite


BodyShred is a 60 day progressive workout program based on Jillian's S.H.R.E.D. Method. SHRED is an acronym for Synergistic, High Intensity, Resistance, Endurance,Dynamic.

If you're familiar with other Jillian workouts you will recognize Jillian's signature 3-2-1 interval format here as well. BodyShred workouts are set up as four, 6-minute circuits of 3 minutes resistance, 2 minutes of HIIT cardio, and 1 minute of abs. Moves are performed back to back for 30 seconds each.


Nanti ada yang akan tanya...
Apa beza BodyShred dengan Body Revolution?
Bezanya BS hanya untuk 60 hari..
BR pulak 90 hari..

Tapi.. dari review2 yang aku dah baca..
Banyak yang berpendapat BS ni lebih tough dari BR..
Disarankan kalau buat BS ni..
Jangan ambik kalori lebih dari 1400Kcal sehari..

Kalau ada yang plan ni diet sepanjang tahun 2016 ni..
Akak cadangkan..
Beli 2-2 sekali..
90 hari layan BR dulu..
Kemudian lagi 60 hari layan BS...

Sure malatop laaa body korang nanti...



Satu lagi soalan..
Susah ke tidak?

Kalau korang dah biasa dengan Kak Jill..
Korang takkan tanya aku soalan ni :))

Tapi..
Dari permerhatian aku dari jarak jauh.. lol
Minggu 1-4 tu masih boleh diterima akal waras...

Masuk minggu 5-8..
Sila laaa naik gila!!!

Masa buat tu..
Just bayangkan betapa kempisnya perut korang akan jadi..
Dan berapa lawanya nanti body figure..
Supaya menjadi pendorong untuk habiskan BS ni..

OPUS - ni workout bonus..
Sinonimnya OPUS ni ialah mamPUS..
Memang hardcore wei!!!!!

Kalau berat ko atas 100kg..
Sila laaa duduk atas sofa dan tengok sahaja TV tu..
Tengok je pun dah mengah!!


Soalan lagi...
Ada modifier tak untuk low impact?!

Rasa cam ada..
Tapi tak tau laa dia low impact ke tak tu..
Tengok dia melompat..
Lebih kurang sama tinggi je dengan yang normal..

Pandai-pandai korang laa...
Dah tau tak leh melompat sampai 2 kaki paras lantai..
Ko lompat watpe!!

Apparatus?

Ada... dumbell 3 jenis berat..





Tengok result dah tau kan..
BS ni dahsyat ke tak...

Ni kalau Kak Zel buat ni..
Mau londeh spender..
Dah nak kuar modal pulak beli baru..

So, kesimpulannya..

TENGOK JE SUDAH!!

:))

*nak masuk meminang BS.. sila PM kat FB ye
.
.
.

Monday, January 25, 2016

Pertama kali merasa gawat!!!


Gawat pada zaman 90-an dulu aku tak rasa..
Sebab masa tu bukan aku si pencari duit..

Dalam FB dok berserakan tentang tip2 menghadapi gawat..
Boleh laa aku check list kehidupan aku sekarang ni..
Bersedia ke tidak menempuhi gawat?!!


Sudah pun membeli kereta baru last year..
Bukan sebiji.. dua biji terus!!

Tapi..

Bulanan kedua-dua biji kereta tersebut..
Masih rendah berbanding bulanan Wira S.E aku dulu tu..

Pasal LOGO..

Pernah ada orang tanya..

"ZEL, KAU PAKAI AUDI SKANG?!!!!"

"Ye.. aku pakai Audi..."

HAH!!!!!!!!

"Yelah... AUDI PUNYA KEY CHAIN!!" tu pun beli kat kedai RM2 :))


Tengah nak mengambus hutang kad kredit..
Kad berhantu nilah penyebab aku masih menjadi penjawat awam..
Settle hutang beribu riban ni..
Baru laa senang hati aku nak jadi suri rumahtangga

Phewwwww!!!


Aku takde banyak saving...
Betul.. bukan saja2 tunjuk takde duit..
Memang takde pun..

Saving aku duduk dalam ASD Khaleef dan ASB Hasya..
Pastu ada laa sekelumit dalam ASB sendiri..

Cara-cara untuk menghadapi kecemasan..
Call sahaja Hajah Norlia..
Dia je penyelamat di kala cemas!!!


InsyaAllah...
Ada banyak.. aku bagi banyak..
Ada sikit.. sama-sama laa kita kongsi..

Tapi aku kagum dengan Khaleef...
Walaupun aku tak pernah menerapkan nilai-nilai bersedekah ni pada dia..
Namun, setiap hari Jumaat...
Berapa belanja sekolah agama yang aku bagi..
Dia akan sedekahkan baki ke tabung masjid..

Baru-baru ni je dia buka cerita..
Sebab dia kata belanja 30 sen je..
Aku tanya mana lagi rm1.70?
Jawabnya dia masukkan dalam tabung masjid setiap Jumaat..

Alhamdulillah.. patut laaa ko murah rezeki Kalep woi!!!!


Ni angan-angan tak sudah aku dengan MIJ..
Kejap nak beli..
Kejap nak bina..
Kejap nak rumah batu..
Kejap nak rumah kontena..
Kejap nak rumah kayu...

Last-last nyer..

KITA DUDUK JELAH RUMAH FREE NI BIE !!!!


Tak minat perabot!!
Sudah ada penjimatan di situ :)


Buku memang aku malas baca...
Tapi kot kat FB.. apa je cerita2 memberi inspirasi..
Aku akan baca dan berfikir..
Macamana aku nak jadi macam depa..


Kadang2 saja cakap...

MAMI NI TAKDE DUIT TAU..

Nak elakkan depa ni membeli mainan selang sehari..

Tau tak...

Budak berdua si Mukolip dengan Hasya..
Dah pandai surf LAZADA!!!!


Setakat ni ada biru & hijau sahaja..
Hijau mmg tak usik..
Biru tu senang nak kasi belanja sekolah anak :))

Boringnya mengumpul ikut warna ni..
Bila dah banyak rasa sayang nak buat apa pun..
Padahal kalau duit tu dihempuk dalam ASB tetiap bulan..
Banyak sket dividen berbanding dengan isi ASB setahun sekali..


Ni ada satu lagi tip terakhir..
Korang hanya boleh jumpa dalam blog aku..

Time-time gawat ni..
Beli laaa barang2 yang ada diskaun hebat..

Contohnya...

Dari 21hb Jan hingga31hb Jan..

SETIAP PEMBELIAN PRODUK CAMIRA
ANDA AKAN DAPAT POTONGAN RM4
UNTUK SETIAP PRODUK

Jimat hoi!!!!


~~jangan berkompromi dengan kejelitaan kulit anda~~
.
.
.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...