Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, April 17, 2014

Ipoh - Taman Rekreasi Gunung Lang


Aku tahu pasal Gunung Lang ni dah lama..
Pasalnya kawan aku pernah kena tangkap basah kat sini..
Tangkap basah semberono :))

Banyak kali aku ajak family aku pergi..
Tapi.. mak aku ni agak fobia bila ajak naik2 bot ni..
Maka terkubur laa begitu sahaja..


Baru-baru ni pergi Ipoh..
Kami singgah..
Igt nak jengah je..
Tak plan pun nak naik bot..

Tapi.. bebudak ni bila nampak bot..
2-2 dah bising nak naik jugak..


Ni harga tambang bot dan tiket ke Taman sebelah sanun..
Murah je..
Lagi pun takde laa jauh sangat..
Rasanya tak smpi 100 meter pun naik bot..


Dalam tasik ni banyak ikan dan kura-kura..
Boleh beli makanan dan bagi makan..

Pastu banyak pengantin wat shooting..
Hari yang kami pergi tu..
Lebih 5 pasangan pengantin tangkap gambar kat sini..
Yelah.. tempat ni cantik..
Hijau hutan.. hijau gunung..



Ada gak monyet liar..
Tapi takde laa mengganggu hape..
Maybe depa dah biasa dengan pelawat..
Hasya tu jadi camtu..
Sebab ada monyet nak kawan dengan dia :)



Feeling la dua beranak ni..
Tapi rumah ni mmg cantik..
Cumanya dalamnya kosong je..
Tempat orang nak camping kot..



Lagi kat sini ada kandang binatang..
Ada burung unta tua.. bulu pun dah takde..
Busuk pulak tu..

Pastu ada 2-3 sangkar lagi..
Tak tau apa binatang dalam tu..



Masa naik bot nak balik..
Bot tu parking terlalu ke belakang..
Aku pulak duduk hujung sekali..

Bila bot dah ready nak berlepas..
Kemain lagi dia press minyak..
Tapi bot tak lepas-lepas..

"AKAK.. ABANG.. BOLEH TAK DATANG DEPAN DULU.. BOT SANGKUT"

Dan seperti dijangka..
Anak bujang aku pun mengeluarkan suara..

"NI MAMI LA NIH.. BERAT!!"

Nasib baik ramai orang..
Kalau tak.. mmg ada handbag MK Land menghempuk anak sndr!!
.
.
.

Wednesday, April 16, 2014

Inspiring Generation

Lama genre camni tak munculkan..
Asyik2 drama cinta miskin kaya je..
Sama laa dengan market M'sia..
Asyik2 drama kahwin paksa.. tak sudah-sudah..



Inspiring Generation ni genre action & patriotism..
Tapi tu semua tak penting..
Yang penting.. hero Kim Hyun Joong :)


Drama ni setnya guna 3 negara..
Korea - Japan - China
Kos pembuatannya menelan belanja USD14 juta..
Oleh itu.. drama ini adalah sehebat kos pembuatannya..



Hujung belah kiri tu boyfriend i..
Sayangnya dia tambahan je..

Cerita ni banyak shooting kat China..
Kembali ke zaman 1930-an
Masa tu China lebih kurang berkonflik dengan Jepun..


Nama hero dalam ni.. Shin Jun Tae (SJT)..
Dalam drama ni dia duduk kat Shanghai..
Masa tu melawan kekejaman orang Jepun di China..

Kena pulak dia memang hebat berlawan..
Kira kat Shanghai tu dia laa yang paling hebat..

SJT ni kematian ayah masa umur dia 15 tahun..
Juga disebabkan oleh tentera Jepun..
Ntah camne.. dia pulak yang kena tuduh menyebabkan kematian ayah dia.. 

gambar hiasan
pakwe aku ni ada dalam drama ni..
tapi watak sikit je


Seterer mana pun dia berlawan..
Tapi dalam hati mesti ada taman..

Perempuan yang berjaya menawan hati dia..
Adalah adik angkat dia..
Adik angkat dia ni penyanyi..
Dan SJT ni terlalu lembab nak confess perasaan dia..


Dalam ni ada heroin jahat..
Dia anak tiri pegawai tinggi Jepun..
Dia ni la jadi penghalang pada heroi dan heroin..

Untuk yang minat drama berat..
Drama ada isi..
Ini laa drama yang paling sesuai..
Episod 1 je dah cukup mendebarkan..
Citer ni panjang.. 24 episod..
.
.
.

Tuesday, April 15, 2014

Ipoh - Pasar Karat Loken, Jalan Horley

Oleh kerana hotel tak menyediakan sarapan..
Maka pagi Ahad tu kami sarapan kat luar..
Terus tersinggah Pasar Loken ni..

Pasar Karat ni lebih kurang sama macam kat Shah Alam tu..
Tapi ni betul2 barang2 karat.. antik.. preloved..
Cam kat Shah Alam tu.. lebih banyak peniaga barang2 lain..
Dari barang2 terpakai..


Ada vcd / cd lama-lama..
Buku-buku.. Kasut lama.. Duit lama.. Setem..
Barang2 antik.. barang tembaga..
Mainan-mainan old skool..

Ada satu gerai ni jual seterika arang.. banyak pulak tu..
Cantik pulak bila dia dah susun..

Aku pi sini mmg takde arah tujuan nak beli apa..
Saja nak tengok-tengok..


Pendek kata..
Cam semua barang yang tak nak dipakai lagi..
Tapi masih boleh digunakan..
Ada jual kat sini..

Aku ada terjumpa walkman Aiwa yg sebijik cam aku punya..
Aku beli tu tahun 1995.. tapi pastu hilang kat hostel..

Masa jalan-jalan tu..
Aku dok terbayang pinggan mangkuk klasik mak aku..
Yang bertimbun2 dalam almari..
Agak-agak.. dia nak tak jual :))


Barang letrik pun banyak..
Boleh tawar sampai dapat harga yang korang suka..
Memula aku berkenan kipas dinding..
Nak bubuh kat bilik game Khaleef..
Tapi mati-mati seller tu nak RM80.00
Poodah laa sangatkan..
Sebabnya 3-4 bulan lepas..
Aku beli kipas dinding jenama Panasonic lagi..
Tak sampai RM100 pun..


Hotwheel tu bukan limited edition pun..
Tapi mahal harganya..
RM15.00 satu..
Kat Tesco.. baru RM6.90 satu..


Alat ganti banyak laa kat sini..
Ada untuk komputer.. speaker.. blender.. rim..
Set karaoke pun ada untuk dijual..
Siap ada tukang nyanyi sekali..


Dah menyangkung ni..
Maknanya nak ler tu..
Tapi aku tak belikan..
Jangan nak mengarut..
Mainan kat rumah sendiri pun dah sendat padat..
Nak menambah pulak lagi..

MIJ pulak cakap...
Jom kita jual mainan budak-budak ni nak?
Boleh juga buat modal beli mainan lain..

Betul jugakan?!!

Mainan depa ni..
Yang zaman aku gila-gila pi Mattel Warehouse sale tu pun..
Melambak tak bukak lagi..
Khaleef pun dah hilang keterujaan nak main atas faktor umur..



Ni aku suka tengok..
Free gift dari produk Nestle..
Tapi.. harganya mahal..
Yelah.. collectible item..


Piring hitam Ahmad Jais..
Masa aku lalu ni..
Depa tengah main lagi GELISAH..
Perrrgghhh nostalgia betul..
Lagi kesukaan arwah abah aku time karaoke..


Ni bukan untuk dijual..
Hasya berkenan sangat dengan motor ni..
Dia sendiri suruh aku snap gambar dia..

Papa dia beli gam kuat..
Gam yang macam air tu..
2 botol = Rm10.00..

Masuk kereta dia tunjuk kat aku..

Bie.. awak kena pembuhung jelah..
Gam ni kat kedai RM2 RIA..
5 tiub tau dua ringgit :))
.
.
.

Monday, April 14, 2014

Ipoh I - Nasi Ganja (Nasi Kandar Ayam Merah)

Wpun aku takde la suka sangat makan kari..
Tapi sebab ramai sangat orang berbicara..
Nak-nak pulak pasal kes hari tu..
Jadi teringin pulak nak rasa..

Kata orang.. kalau tak pekena nasi ganja ni..
Tak sah laa perjalanan anda ke Ipoh :)


Nasib baik aku tengok Majalah 3 hari tu..
So, mmg tau laa..
Kedai nasi ganja ni adalah di bawah nama restoran Cina..
Rumah Tumpangan dan Kedai Makan Yong Suan..

Ada ramai orang salah sangka..
Menyangkakan Restoran Vanggey tu adalah cawangan kepada Nasi Ganja..
Bukan... itu adalah restoran yang lain..
Nasi Ganja ini adalah Nasi Kandar Ayam Merah..
Takde mana-mana cawangan pun...


Paling special..
Ayam merah yang dimasak dengan sambal kelapa..
Sayangnya..
Aku ni jenis tak berani ambik risiko dalam bab-bab makan..

Masalah aku dengan makan lauk kari-kari ni..
Sat lagi kepala aku migrain..
Tekak loya.. mual.. apa sumer mai..

Pelikkan?!

Jadi.. jalan yang selamat..
Kuah kari tak payah bubuh..
Aku pilih telur ikan..
Dengan sepotong ikan kari..

Sedap!!


Ini pulak pilihan MI..
Ayam goreng mamak..
Tapi yang ni version pedas..
Tak tau pulak ada 2 jenis ayam gorengnya..
Kalep makan ayam ni sikit je..
Sebab terlalu pedas untuk dia..

Yang kaler oren tu ler sambal kelapa rasanya..
Tak rasa la pulak camne rasanya..

Harga.. biasa2 je..
Standard rege kedai mamak..
Secara keseluruhannya..
Boleh makan.. sedap..
Tapi tak masuk laa dalam kategori ketagih..

Tapi next time kalau pergi Ipoh lagi..
Nak cuba ambik lauk sotong atau udang pulak :)
.
.
.

Sunday, April 13, 2014

No Breathing


Lama dah tak preview movie..
Sebenarnya banyak gak movie aku download..
Cuma tak proses je..


Filem ni memang ada  dua hero..
Yang  belah kiri tu Wu Sang..
Dia mmg atlet renang..
Tapi sebab ada satu insiden,
Dia terpaksa masuk sekolah berenang balik..

Yang belah kanan.. Won Il..
Dia ni terer berenang..
Dan ayah dia seorang perenang yang hebat..
Tapi.. sejak kematian ayah dan mak dia..
Dia berhenti berenang..
Sampai laa dia terpaksa berhenti sekolah..
Maka pakcik dia paksa dia masuk sekolah berenang..

Kat sekolah tulah depa 2 ni bertemu..


Wu Sang ni.. perangai dia agak dingin..
Eksyen pun ada gak kekadang..
Kat sekolah berenang tu..
Dia berlatih sendiri sorang-sorang..
Tak campur dengan pelatih lain..

Cita-cita dia nak berenang di Sukan Olimpik..
Namun dia sedang berdepan dengan masalah saraf..
Dan juga masalah dengan ayah dia..



Won Il ni pulak.. tak pernah nak serius..
Dia sebenarnya tak suka dengan ayah dia yg dah mati..
Rupa-rupanya..
Depa dua ni.. Won Il dengan Wu Sang..
Adalah musuh renang masa kecik..
Tapi time tu.. Won Il yang selalu menang..
Kiranya cam musuh tradisi bertemu kembali..

No Breathing ni adalah sempena teknik yg ayah dia guna..
Bila berenang.. takde tarik nafas..
So, boleh la berenang lagi pantas..

Namun, sebab teknik tulah ayah dia mati..


Yang tengah tu heroin..
Won Il memang tinggal dengan keluarga heroin..
Sebab ayah heroin bekas jurulatih ayah dia dulu..

Wu Sang pulak..
Dia kenal heroin dari zaman sekolah..
Sampailah dia pindah ke Australia..
Dia terputus hubungan..
Bila dah balik Korea...
Dia cari balik heroin..

Dia sorang je heroin dari mula sampai habis..
Tentu jelah berebut yang sorang ni..
So, sapa yang dapat..
Kena tengok sendiri..
.
.
.

Resepi ikan sepat masin goreng berlada


Ada yang request..
So, jadikan entry supaya mudah dirujuk kemudian hari :)

Memula sepat tu rendam dulu bagi garam tanggal..
Kalau tak masin mokkk ooiii...

Pastu goreng sampai garing..

Sambil menggoreng tu...

1- Tumbuk 6-10 biji cili padi smpi lumat (kalau nak lagi pedas boleh tambah)

2- Bawang besar hiris dan tumbuk manja
    Tumbuk manja ni maknanya takde laa smpi hancur lumat..
    Sket2 je smpi air bawang tu bercampur dengan cili tadi

3- Tambahkan serbuk kunyit sikit + garam sikit

Siap goreng ikan.. buang minyak tersebut..
Kerana minyak goreng ikan masin ni agak kotor..
Nanti bila goreng cili + bawang jadi hitam..

Ikan masin yang dah siap goreng tu ketepikan dulu..
Buh minyak dalam kuali pastu tumis bahan tumbuk tadi..
Tumis dengan api kuat.. jangan lepa haa.. nnt hangus...

Agak-agak cili ngn bawang dah garing..
Kecikkan api dan masukkan ikan masin serta gaul sebati..
Tutup api.. terus angkat masuk pinggan...
Jangan biar dalam kuali.. nanti cili hangus...

Itu sahaja..

-sekian-
.
.
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...