Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Friday, March 27, 2015

Vietnam 4 Part I - Kopi Kopi version Tan Son Nhat International Airport



Ada yang tanya..
Wujud lagi ke kejahanaman kat airport Saigon ni..

Jawapannya...

Dah kurang...

3 kali kebelakangan aku pergi ni..
Takde kena pun..
Kecuali 1st time aku pergi dulu..

Kali kedua tu hampir..
Tapi selamat juga akhirnya...


Pastu baru aku perasan...
Masa aku booking utk kawan2 mak aku..
Ada bayaran tambahan..

Tetiba ada caj untuk Passenger and baggage security screening...
Yang baru-baru ni RM5.00

Tapi sebelum ni.. RM15.00 per person..

Agaknya itu pasal ler..
Dah kurang aktiviti mengopi kat airport Saigon ni..
Sebab dah ada bayaran tambahan utk handle luggage..
Flight ke negara lain takde pulak..

Yang gambar bawah ni flight ke Krabi..
Takde pulak caj camtu..



Tapi kat sini..
Jangan over confident..
Selagi pintu flight tak tutup..
Selagi flight tak reverse..
Kemungkinan nak kena tu masih ada...

Igt lagi kes aku bawa kotak kapal..

Tipnya kalau naik Air Asia dari Ho Chi Minh..

1- Hand luggage bawah 7kg
2- Saiz hand luggage seperti ditetapkan
3- Spare 1-2 kg utk total cargo luggage
4- Handbag perlu seperti handbag
5- 1 orang = 1 hand luggage + 1 handbag

Senang kata.. ikut peraturan!! :)
.
.
.

Monday, March 9, 2015

Jiwa Kacau edisi Perodua Axia



Musim meroyan aku sudah tiba kembali..
Selepas Che Merah cedera parah kiri kanan..
Aku mula mengintai madu Che Merah...

Kisahnya bermula dari aku kat Sabah..
Kat sana aku sewa Axia ni la..
Hari sampai tu aku isi RM50.00..

Round.. punya round.
Naik gunung.. turun gunung...
Pecut.. pelan..
Semua ada laa...

Meter dah tunjuk yang perjalanan aku 3 hari..
hampir 1000 km..

Magic nyer...

Minyak tetap tak habis2..
Masa aku pulang balik kereta..
Masih ada balance minyak 1 takuk..

Penjimatan yang sungguh mengiurkan..

Aku ni jenis tak pandang rupa.. kelas.. status apa bagai..
Yang penting.. save minyak :))



Namun..

Lepas cam aku dah buat keputusan...
Ada je yang cuba menggoyahkan aku..
Macam masa aku beli Saga la...

Antara persoalan-persoalan yang sering ditanya..
Meh aku jawab kat sini supaya takde yang tanya lagi..

1- Kenapa Axia?
Jimat minyak hoi!!!! 1 liter = 21.6 km..
MIJ ulang alik ke Slim River.. lebih kurang 40km..
Oleh itu kalau dia pakai Axia.. sehari 2 liter sahaja..
RM50.00 = lebih kurang 25 liter..
Lebih kurang 12 hari...
Dahsyatkan!!!

2- Apa nasib Che Merah
Bukan Che Merah yang dijual..
Tapi Wira Baju Hitam..
Tak kisah pun.. pasal kete tu pun dah umur 10 tahun..
Dah banyak masalah

3- Kenapa manual? Kang masuk bandar kan lenguh kaki...
Ini bukan masalah.. Selama ni pun aku mmg pakai kete manual..
Masuk bandar?!!
Yang haruk pakai Axia tu dah kenapa..
Saga kan ada :)

4- Kan Axia tu  kecik..
Anak aku 2 je..
Sorang dok tingkap kiri.. sorang dok tingkap kanan

5- Kenapa bukan Honda? Bukan Toyota?
Kalau kete2 yg tersebut di atas bulan2nya bawah RM200.00
Aku pun nak ;)

Kesimpulannya...

Order ke tidak?!!!
.
.
.

Thursday, March 5, 2015

Vios hitam yang mistik..

Lamanya tak update blog..
Aku igt hari tu dah berakhir musim OS aku..
Rupanya tahun ni lagi dahsyat..
Non Stop woi!!!!

Balik dari Penang ni.. rehat 1 minggu..
Pastu nak ke Teluk Kemang pulak..
Balik situ.. terus ke Vietnam..
Balik Vietnam.. pi Kedah pulak...

Dan... berakhir laaa bulan Mac..


Jom masuk citer segham pulak...

Ni citer malam tadi aku kat Balik Pulau ni..
Malam tadi.. geng2 PID Balik Pulau nak belanja makan..
So, berangkat laaa 4 buah kete pada awalnya..
Kemudian jadi 3 buah kereta..

Awal-awalnya aku dok follow kete vios member ni..
Sampai satu tahap..
Aku sesat pasal ketinggalan..

Pastu aku call tuan rumah..
Katanya set GPS Taman Manggis..
Dah set..
Tengah jalan tu sambil ikut GPS..
Tetiba muncul Vios hitam sebiji cam kawan aku punya tadi..
No. Plat je aku tak pasti..

So, aku tak dengar GPS dah..
Aku terus follow kete vios hitam tu..

Tetiba GPS aku dok memekak..

"YOU HAVE ARRIVE AT YOUR DESTINATION"

Tapi sbb aku tengah dok follow..
Aku tak pedulik!!
Dah laa Vios tu bawa pecut gila..
Aku pun terpaksa jugak laa pecut..
Sampai kecut perut mak aku dan suh aku slow down..
Kena lak time tu minyak dah bagi menyala oren..

Aku suh mak aku perati betul2 Vios tu..
Perjalanan rasa jauh betul..
Tak sampai-sampai..

Tiba2.. ada sign board Pantai Acheh..
Cuak dah aku..
Rumah kat situ dah jarang-jarang..
Gelap.. takde lampu jalan..

Tapi aku terus gak follow..

Pastu ada satu jambatan..
Vios tu lalu jambatan tu.. aku ikut..
Lepas jambatan tu..

PUSSSSSS!!!!! (sound effect aku buat sndr)

VIOS TU HILANG MACAM ASAP!!!!!!!!

Aku terus slowkan kereta..
Tanya mak aku.. Mama nampak tak apa Along nampak?!

Mak aku cakap.. dia pun nampak..

Aku terus brek benti tepi..
Terus meremang semua bulu..

Mak aku cakap patah balik..
Cuak dah wei.. terus kenyang perut aku..
Rasa tak mau pergi makan dah..
Nak balik homestay terus tido..

Tetiba member aku call..
Dia suh ikut GPS..
Aku pun on balik GPS ke Taman Manggis..

Kurang 5 minit..
Aku sampai balik kat Taman Manggis tu..
Yang tadi perjalanan rasa 20-30 minit..
Rupanya aku mmg ada sekitar-sekitar situ je..

SEGHAMMMMMMM !!!

Apa pun malam tadi aku tido nyenyak juga :)
.
.
.

Tuesday, February 24, 2015

Musim keBENTOan


Untuk yang tak tahu menahu..
Mukolip Aisy dah pindah sekolah..
Dia dah tukar ke SK Kalumpang..
Sekolah lama aku dulu..
Lebih dekat dengan rumah nenek dia..

Hari pertama pergi sekolah..
Dia dah komplen..
Makanan kat kantin tak boleh masuk dengan selera dia..
Lagi katanya kena berebut-rebut nak beli..

Maka.. kena laaaa aku sediakan bekal..

Pastu mami yang bersemangat la konon ni..
Join ke Kelab Bento Malaysia kat FB nun..

Dahsyat wooo situ....


Mula-mula aku tak faham sangat konsep bento ni..
Cam rasa membazir pun ada..
Roti tu elok boleh makan semua..
Dah dikerat dengan mould jd bentuk love..
Habis tu keliling roti tu kan membazir..
Kecuali laa kalau mak nyer sediakan bento time dia pun tengah lapar..
Mungkin baki-baki bento tu terus masuk mulut mak..
Itu kalau aku ler :))

Lepas tu..
Rehat 20 minit..
Jalan ke kantin.. balik ke kelas... ambik 5-6 minit
Mak nyer pulak bekalkan roti.. sayur.. nasi... lauk.. sphagetti.. buah.. telur.. coklat..
Celah mana anak nak makan banyak-banyak tu...


Pastu nak kena berhias-hias bagai..
Dah macam nasi beradap pengantin pulak..

Lama-lama dok mengkaji..
Baru ler aku faham..
Bento ni mmg banyak makanannya..
Tapi portion kecik-kecik..

Berbalik kisah anak aku tadi..
Kalau dia dari rumah aku ke sekolah..
Memang bawa bekal..

Tapi bekal dia serupa abam bangla g keje kilang..
Nasi + lauk 1 jenis + air kotak..
Buh dalam polisterin je pun..
Sebabnya.. kalau bagi dia bekas..
Mmg aku akan sakit jiwa..
Sebab balik dari sekolah..
Dia akan cakap..

"TAK TAU LA KALEP TINGGAL KAT MANA..."


Minggu lepas2 pergi kedai Mr DIY..
Tetiba terbuka laaa hati nak beli mould bentuk2 cam gambar tu..
Aku beli bentuk bintang..

Semangat ni..


Maka Kalep dapat laa nasi bentuk bintang 2 cekup..
Ayam kicap dalam plastik..
Masih guna polisterin..
Suprise laa konon...


Lepas tu aku tanya dia..

SUKA TAK?

Jawapan anak syurga aku tu...
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

MAMI INGAT KALEP NI PONDAN KE?!!!!!
.
.
.

*Terus semangat aku yang melebar jadi asam kecut!!

**Gambar cilok google semata-mata


Monday, February 16, 2015

Gold Coast Morib, Banting

Akhirnya sampai juga..
Padahal dekat je pun dengan Tg Malim..
Lebih kurang 1 jam 30 minit..


Seperti biasa..
Tujuan asal ke mari..
Bukan laa nak holiday...
Tapi mami OS.. anak2 ngekor..
Dapat holiday free :)


Sampai dalam kul 11.00 pagi..
Terus belikan tiket taman tema..
Kalau tunggu waktu check in..
Kang sekejap sangat depa dapat masuk..

Harga Tiket

Dewasa : RM35.00
Kanak-kanak : RM20

Tapi pasal kawan aku ada membership card..
Dapat laa potongan 50%..

Nak jadi jimat lagi..
Tetiba ada seorang chinese lady ni..
Bagi kami 2 tiket free..
Katanya dia dah nak balik..
Tak sempat pun nak masuk theme park..

MURAH REZEKI!!!!



Pada aku..
Tak berbaloi kalau saja nak pi Theme Park ni..
Taman air nyer kecik je...
Tapi tiket masuk kemain mahal..
Takde mainan apa pun dalam tu..
Ada longsor yang biasa-biasa sahaja..

Bayou Lagoon kat Melaka tu lagi best..

Cumanya pasal taman ni kecik je..
Senang laa nak pantau anak2..
Duduk setempat pun boleh nampak semua area..














Anak-anak aku mmg happy tak terkata laa..
Last depa g water theme park..
Masa g Gambang last year..
Pastu Kalep sunat..
Cuti sekolah mmg tak kemana-mana..

Pastu janjikan dia Lost Word kat Tambun nun..
Malangnya..
Mami ngn Papa busy setiap weekend..

Akhirnya dapat juga ke Gold Coast..

Kami menginap sini 1 malam..
Ambik apartment 3 bilik = RM500

Keadaan bilik.. boleh tahan laa..
Cuma agak sempit banding dengan Gambang..
Malam tu kami tido 12 orang satu rumah..
Termasuk staff PID yg datang sertai karnival..
.
.
.

Sunday, February 8, 2015

Yesterday was my birthday..



Sorang je yang igt birthday aku semalam kat FB..
Itu pun maybe tarikh lahir kami dekat-dekat..
Tu pun bertuah yang hamat..
Sebab aku tak igt pulak birthday dia..

Betul ler tu..
Kalau takde facebook..
Memang payah nak wish birthday kawan-kawan..



Kenapa aku tetiba hide birthday aku dalam FB?

Takde kena mengena dengan nak test kengkawan ke..
Nak test family ke..

Sebenarnya.. aku keboringan nak sambut umur yg ke 36...

36 tahun..

36.....

36 dan masih lagi begitu...

Sudahnya kan..
Laki i sendiri pun tak wish..
Tak ingat ke.. sengaja tak wish ke..
Malas nak wish ke.. Tak kisah ke...

Tidak dapat dipastikan :)

Namun.. anak2 aku pagi2 dah nyanyi..
Itu pun sebab aku bagitau hari ni birthday mami..

Oleh itu..
Tiada acara potong2 kek..
Tiada juga hadiah..

36 yang bosan...

-n-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...