Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, April 24, 2014

Miss Korea



Ramai tak perasan drama ni..
Pasalnya tayangannya.. saing2 My Love From The Star..
Dengan Inspiring Generation..
Padahal drama ni jalan citernya best jugak..

Secara umumnya..
Drama ni berkenaan seorang perempuan cantik..
Yang masuk beauty pageant..
Atas sebab nak bantu company cosmetic rakan sekolah dia..
Company tu sedang di ambang nak bangkrap..
Mereka transform heroin jadi lawa..
Untuk menang pertandingan Miss Korea dan seteruskan menaikkan balik company cosmetic depa..


Drama ni setting 1997..
Genre romantic comedy..
Aku confuse sket je drama ni..
Hero dia.. tak tukar gaya..
Dalam drama Pasta..long time ago..
Camtu gaya dia..
Dalam drama ni pun...
Itu gak gaya dia..

Maybe pasal team Miss Korea adalah team yg sama buat drama Pasta..


Heroin ni..
Dari zaman sekolah-sekolah dulu dia mmg lawa..
Dan pernah menang ratu cantik sekolah..
Malangnya.. dalam pelajaran dia tidak menyerlah..
Selepas tamat belajar.. dia bekerja sebagai penjaga lift..

Bila company hero dalam masalah..
Memang heroin la dia cari..
Ala-ala filem Miss Congeniality gak drama ni..



Ada laa konflik2 nyer yang buatkan depa jatuh cinta..
Ada 2nd hero.. ada 2nd heroin..
Nak tengok.. kena la order ;)
.
.
.

Wednesday, April 23, 2014

Ipoh V - Popia SS Ali


Gerai dia No.18..
Kat Medan Selera Dato' Tahwil Azhar..
Atau pun.. selalunya dipanggil Medan Selera Taman Kanak-Kanak..
Pasalnya kat tengah tu ada taman..

Kedudukkannya kat tengah-tengah Ipoh tu..
Dekat sangat dengan Gerbang Malam..

Antara yang famous kat medan selera ni..

1- Popia SS Ali
2- Satay Endut
3- Sup Gerai Darus
4- ABC & Lai Chi Kang Ah Seng
5- Sotong kangkung


Ni Popia basah...
Aku suka yang ni banding yang goreng..
Intinya sama je cam popia lain..
Tapi lainnya ada udang kering dan bawang goreng..
Kuahnya pun sedap.. pedas-pedas manis

Yang ditabur tu daun bawang..
Yang putih2 tu tak tau mende..
Rasa cam telur..

Aku suka yang basah ni banding yang goreng..


Ni yang goreng..
MIJ tak suka basah...
Goreng ni so-so je rasanya..
Maybe sebab goreng sampai garing kot..

Kalau popia goreng..
Aku suka goreng sampai liat je..
Tapi bukan sampai keras..

Apa-apa pun.. memang sedap Popia SS Ali ni..
Untuk yang jauh nak pi Ipoh..
Popia SS Ali ni ada cawangan di Shah Alam..
Kat sekseyen 7.. so boleh la pergi cuba..
.
.
.

Sunday, April 20, 2014

Ipoh IV - Restoran Tasik Raban


Kalau nak pergi Restoran Tasik Raban ni..
Halakan kereta anda ke Stadium Ipoh..
Kat area tu laa restoran ni..

Kalau datang lunch hour..
Make sure awal..
Kul 1.00 tgh tu dah kira cam terlambat..
Lauk pauk mesti banyak dah habis..


ihsan google

Kat restoran ni yang terkenal ialah ikan bakar..
Tapi lauk pauk kampung yang lain pun banyak..
Kedai ni semua layan diri..
Memula layanlah diri ambik nasi.. ambik lauk..
Lepas tu pergi ke kaunter air..
Order la air kat situ..

Air pun tak banyak pilihan..
Ada air2 asas je..
Cam sirap.. teh O.. teh ais.. milo..
Lepas dah dapat air tu.. bawak ler pergi ke meja sndr..

Dan boleh mula makan..

Nanti ada orang datang kira..

ihsan google

Restoran Tasik Raban yang ada kat Ipoh ni ialah cawangan..
HQ nyer berada di area Lenggong ke.. Grik ke..
Aku pun dah lupa..

Ada orang kata harga kat restoran ni mahal..
Bagi aku boleh la...
Datang jauh2.. makan mahal sket takde hal :)



Ni ikan bakar.. menu paling special kat situ..
Gravy nyer mmg sedap..
Ada rasa serai.. cili.. masam manis..
Serba serbi cukup..
Cuma agak pedas..
Atas pinggan tu selalunya dah tulis harga berapa ikan tersebut..
Range harga.. ikut jenis ikan.. ikut saiz..

Air asam pun ada disediakan..
Tapi ia tidak FOC..
Sepiring kecik tu RM1.00

Lepas makan.. bawa bil pi kaunter..
Dan bayar..
.
.
.

Thursday, April 17, 2014

Ipoh III - Taman Rekreasi Gunung Lang


Aku tahu pasal Gunung Lang ni dah lama..
Pasalnya kawan aku pernah kena tangkap basah kat sini..
Tangkap basah semberono :))

Banyak kali aku ajak family aku pergi..
Tapi.. mak aku ni agak fobia bila ajak naik2 bot ni..
Maka terkubur laa begitu sahaja..


Baru-baru ni pergi Ipoh..
Kami singgah..
Igt nak jengah je..
Tak plan pun nak naik bot..

Tapi.. bebudak ni bila nampak bot..
2-2 dah bising nak naik jugak..


Ni harga tambang bot dan tiket ke Taman sebelah sanun..
Murah je..
Lagi pun takde laa jauh sangat..
Rasanya tak smpi 100 meter pun naik bot..


Dalam tasik ni banyak ikan dan kura-kura..
Boleh beli makanan dan bagi makan..

Pastu banyak pengantin wat shooting..
Hari yang kami pergi tu..
Lebih 5 pasangan pengantin tangkap gambar kat sini..
Yelah.. tempat ni cantik..
Hijau hutan.. hijau gunung..



Ada gak monyet liar..
Tapi takde laa mengganggu hape..
Maybe depa dah biasa dengan pelawat..
Hasya tu jadi camtu..
Sebab ada monyet nak kawan dengan dia :)



Feeling la dua beranak ni..
Tapi rumah ni mmg cantik..
Cumanya dalamnya kosong je..
Tempat orang nak camping kot..



Lagi kat sini ada kandang binatang..
Ada burung unta tua.. bulu pun dah takde..
Busuk pulak tu..

Pastu ada 2-3 sangkar lagi..
Tak tau apa binatang dalam tu..



Masa naik bot nak balik..
Bot tu parking terlalu ke belakang..
Aku pulak duduk hujung sekali..

Bila bot dah ready nak berlepas..
Kemain lagi dia press minyak..
Tapi bot tak lepas-lepas..

"AKAK.. ABANG.. BOLEH TAK DATANG DEPAN DULU.. BOT SANGKUT"

Dan seperti dijangka..
Anak bujang aku pun mengeluarkan suara..

"NI MAMI LA NIH.. BERAT!!"

Nasib baik ramai orang..
Kalau tak.. mmg ada handbag MK Land menghempuk anak sndr!!
.
.
.

Wednesday, April 16, 2014

Inspiring Generation

Lama genre camni tak munculkan..
Asyik2 drama cinta miskin kaya je..
Sama laa dengan market M'sia..
Asyik2 drama kahwin paksa.. tak sudah-sudah..



Inspiring Generation ni genre action & patriotism..
Tapi tu semua tak penting..
Yang penting.. hero Kim Hyun Joong :)


Drama ni setnya guna 3 negara..
Korea - Japan - China
Kos pembuatannya menelan belanja USD14 juta..
Oleh itu.. drama ini adalah sehebat kos pembuatannya..



Hujung belah kiri tu boyfriend i..
Sayangnya dia tambahan je..

Cerita ni banyak shooting kat China..
Kembali ke zaman 1930-an
Masa tu China lebih kurang berkonflik dengan Jepun..


Nama hero dalam ni.. Shin Jun Tae (SJT)..
Dalam drama ni dia duduk kat Shanghai..
Masa tu melawan kekejaman orang Jepun di China..

Kena pulak dia memang hebat berlawan..
Kira kat Shanghai tu dia laa yang paling hebat..

SJT ni kematian ayah masa umur dia 15 tahun..
Juga disebabkan oleh tentera Jepun..
Ntah camne.. dia pulak yang kena tuduh menyebabkan kematian ayah dia.. 

gambar hiasan
pakwe aku ni ada dalam drama ni..
tapi watak sikit je


Seterer mana pun dia berlawan..
Tapi dalam hati mesti ada taman..

Perempuan yang berjaya menawan hati dia..
Adalah adik angkat dia..
Adik angkat dia ni penyanyi..
Dan SJT ni terlalu lembab nak confess perasaan dia..


Dalam ni ada heroin jahat..
Dia anak tiri pegawai tinggi Jepun..
Dia ni la jadi penghalang pada heroi dan heroin..

Untuk yang minat drama berat..
Drama ada isi..
Ini laa drama yang paling sesuai..
Episod 1 je dah cukup mendebarkan..
Citer ni panjang.. 24 episod..
.
.
.

Tuesday, April 15, 2014

Ipoh II - Pasar Karat Loken, Jalan Horley

Oleh kerana hotel tak menyediakan sarapan..
Maka pagi Ahad tu kami sarapan kat luar..
Terus tersinggah Pasar Loken ni..

Pasar Karat ni lebih kurang sama macam kat Shah Alam tu..
Tapi ni betul2 barang2 karat.. antik.. preloved..
Cam kat Shah Alam tu.. lebih banyak peniaga barang2 lain..
Dari barang2 terpakai..


Ada vcd / cd lama-lama..
Buku-buku.. Kasut lama.. Duit lama.. Setem..
Barang2 antik.. barang tembaga..
Mainan-mainan old skool..

Ada satu gerai ni jual seterika arang.. banyak pulak tu..
Cantik pulak bila dia dah susun..

Aku pi sini mmg takde arah tujuan nak beli apa..
Saja nak tengok-tengok..


Pendek kata..
Cam semua barang yang tak nak dipakai lagi..
Tapi masih boleh digunakan..
Ada jual kat sini..

Aku ada terjumpa walkman Aiwa yg sebijik cam aku punya..
Aku beli tu tahun 1995.. tapi pastu hilang kat hostel..

Masa jalan-jalan tu..
Aku dok terbayang pinggan mangkuk klasik mak aku..
Yang bertimbun2 dalam almari..
Agak-agak.. dia nak tak jual :))


Barang letrik pun banyak..
Boleh tawar sampai dapat harga yang korang suka..
Memula aku berkenan kipas dinding..
Nak bubuh kat bilik game Khaleef..
Tapi mati-mati seller tu nak RM80.00
Poodah laa sangatkan..
Sebabnya 3-4 bulan lepas..
Aku beli kipas dinding jenama Panasonic lagi..
Tak sampai RM100 pun..


Hotwheel tu bukan limited edition pun..
Tapi mahal harganya..
RM15.00 satu..
Kat Tesco.. baru RM6.90 satu..


Alat ganti banyak laa kat sini..
Ada untuk komputer.. speaker.. blender.. rim..
Set karaoke pun ada untuk dijual..
Siap ada tukang nyanyi sekali..


Dah menyangkung ni..
Maknanya nak ler tu..
Tapi aku tak belikan..
Jangan nak mengarut..
Mainan kat rumah sendiri pun dah sendat padat..
Nak menambah pulak lagi..

MIJ pulak cakap...
Jom kita jual mainan budak-budak ni nak?
Boleh juga buat modal beli mainan lain..

Betul jugakan?!!

Mainan depa ni..
Yang zaman aku gila-gila pi Mattel Warehouse sale tu pun..
Melambak tak bukak lagi..
Khaleef pun dah hilang keterujaan nak main atas faktor umur..



Ni aku suka tengok..
Free gift dari produk Nestle..
Tapi.. harganya mahal..
Yelah.. collectible item..


Piring hitam Ahmad Jais..
Masa aku lalu ni..
Depa tengah main lagi GELISAH..
Perrrgghhh nostalgia betul..
Lagi kesukaan arwah abah aku time karaoke..


Ni bukan untuk dijual..
Hasya berkenan sangat dengan motor ni..
Dia sendiri suruh aku snap gambar dia..

Papa dia beli gam kuat..
Gam yang macam air tu..
2 botol = Rm10.00..

Masuk kereta dia tunjuk kat aku..

Bie.. awak kena pembuhung jelah..
Gam ni kat kedai RM2 RIA..
5 tiub tau dua ringgit :))
.
.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...