Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Thursday, July 24, 2014

SAKAN SANGAT RAYA KAK ZEL


Jangan laa kutuk-kutuk aku.. tak baik tau..
Maklum laaa..
Negara kita pun tengah dilanda musibah..
Saudara-saudara kita kat Palestin pun tengah berperang sakan..

Tiba2...

Akak korang ni menyambut raya secara besar-besaran..


Baju raya...
Tahun ni.. baju tempah ada 3...
Baju ready made ada 1..

Baju dalam gambar tu..
Kainnya mmg nala punya mahal..
Tapi ni bukan aku sorang je ada..
Seluruh family belah mentua aku ada baju dari kain yg sama..
Sedondon.. pasrah!! :)

Kain-kain lain.. aku beli kat Vietnam tahun sudah..
Baru tahun ni nak jadi baju raya..


Ashley Dotted Op Art North/South Satchel..
Ini pulak.. sebenarnya item pre-order..
Bila pre-order... lebih kurang maksudnya bayar 2 kali..
Masa booking bayar separuh..
Barang sampai M'sia... bayar lagi separuh..

Aku order ni.. dalam awal bulan Jun kot..
Masa tu kapal terbang tak jatuh lagi..
Palestin belum berperang lagi..

Bila item dah nak sampai M'sia..
Maka aku pun bayar separuh lagi..
Ngam2 masa tu dapat bonus RM500..
Aku guna laa RM300 dari bonus tersebut..

Ikutkan MIJ nak bayar separuh..
Tapi dia dah lupa kot..
Takpe laa... abaikan..
Banyak segi lagi aku dok perabih duit dia :))


Lenovo S650..
Pembelian handphone ini agak spontan jugak..
Tetiba lalu kedai handphone..
Saja-saja tanya..
Tetiba lekat terus...

Antara sebab aku pilih hp ni..

1- Lebih besar dr Samsung Y... lebih kecil dari IdeaTab A3000. Aku mmg pakai 2 ni selama ni.. so, terasa nak cari 1 hp yang sesuai untuk sembang2.. sesuai utk taip2... sesuai untuk main games.. sesuai utk online FB.. Sesuai nak up status time drive..

2- Dual sim card.. sebelum ni.. utk cakap aku pakai Samsung Y.. untuk online aku pakai IdeaTab..

3- Samsung Y dan IdeaTab... 2-2 ni camera kaput.. takde flash.. S650 ni camera 8MP.. ada flash.. mmg puas hati

Aku gunakan baki bonus + keuntungan bahan bakar..
Selalunya untung bahan bakar ni..
Aku guna untuk pergi holiday..
Takpe la..
Sempat lagi nak kumpul sementara nak pi Saigon hujung bulan 10 ni..


Cosmetics set.. Fredirico Mahora...

Sebenarnya aku lansung tak minat make up..
Lansung tak kisah bab2 muka ni..

Sampai laa ada satu teguran ni..
Betapa selebet dan sememehnya muka aku ni..
Tak padan dengan handbag..

Amboi!!!!

:))

Tetiba rasa teringin pulak..

Bila pergi kelas make up..
Jurulatihnya ajar cara make up yang simple..
Kira aku yang bangang ni..
Confirm boleh buat sndr kat rumah..

Aku try silicon.. foundation.. compact powder.. FM

Mmg hasilnya meletup..
Muka aku jadi sama cam masa aku jadi pengantin dulu..

Itu yang aku tak fikir panjang..
Masuk ahli.. terus order 1 set..
Guna duit gaji Jun..
Habis laa dalam RM320.00..
Tapi aku tau aku akan puas hati dengan cosmetics FM ni..


Banyak nyer spekulasi pasal kereta baru Kak Zel.. :)

Sebenarnya ia hanyalah SAGA SV...
Produk termurah dari Proton..
Bagi menggantikan Tora Terbang yang dah dijual..

Ikut hati mmg tak mahu ada terikat dengan hutang..
Maklum laa.. keje kontrak je pun..
Tapi disebabkan kesihatan Tora Terbang asyik terganggu..
Maka, keputusan drastik terpaksa diambil..

Kereta ni semua bahagi 2..
Dari duit muka.. sampai installment bulanan..
Semua akan dibayar secara bersama kami suami isteri..


Camtu laa gayanya..
Takde laa sakan sangat..

Semua perkara berlaku disekeliling..
Di serata dunia..
Semuanya Kak Zel ambik hal..
Aku ni kan hati cengeng..
Bape aku sumbangkan.. Sedih hati aku.. Doa aku..
Itu biarlah antara aku dengan Allah..

Akhir kata...

Selamat Hari Raya buat semua pembaca LWC..
Kawan-kawan di FB..

Maaf Zahir Batin..

:)
.
.
.

Monday, July 21, 2014

Resepi Ketam Berlada Telur


Hari tu ada yang minta resepi..
Tapi lupa pulak..
Hari ni dah siap masak baru teringat..
Kalau tak dapat buat step by step :)

Resepi asasnya sama cam goreng berlada..

Mesin cili api + cili merah (kisar kasar)
Alih ke lesung..
Campur bawang hiris + garam + serbuk kunyit..
Tumbuk manja..

Panaskan minyak.. masukkan semua bahan tadi..
Tunggu smpi garing.. Masukkan ketam..
Agak-agak ketam separa masak..
Tuang masuk 2 biji telur..

Lepas tuang tu jangan kacau..
Biarkan je smpi telur keras..
Pastu baru kacau2..

Kalau korang pandai ambik telur ketam..
Boleh laa campur sekali..
10 kali lebih sedap tau!!


Ni boleh dilanjutkan dari bahan tumbuk tadi..

Tumis bawang putih hiris + bawang merah hiris
Masukkan cili tumbuk tadi..
Masukkan udang kering..
Goreng garing2..
Pastu masukkan kangkung..

Tunggu kangkung layu..

SIAP

:)
.
.
.

Saturday, July 19, 2014

Raya dan Jalan Tuanku Abdul Rahman



Ikutkan Hajah Norlia..
Dia nak bertolak lepas Subuh..
Katanya.. dekat2 nak raya ni..
Semua buka 24 jam..

Tapi.. lambat jugak..
7.30 pagi baru aku smpi rumah dia..
Lebih kurang pukul 9.00 pagi baru sampai KL..

Time ni SOGO tutup lagi..
Tapi parking dah buka..
Bayangkan 9 pagi..
B1 dah penuh... B2 dan separa penuh..

Oleh kerana SOGO masih tutup..
Beramai2 laaa keluar parking ikut entrance..
Dah cam marathon tau..
Punya ramai..


Destinasi pertama Kedai CK Rahim..
Beli brooch raya..
Aku  ni sebenarnya motif utama nak teman adik aku je..
Pasalnya aku belum gaji..
Bonus dah habis bayar handbag Jurulatih..

Nasib baik.. MIJ kasi RM200 buat belanja..
Merasa gak laaa aku shop2 sket-sket :)



Pastu lintas jalan... pi Arked yg banyak jual kain ela, telekung ngn tudung tu..
Kat sini tersangkut aku 4 helai tudung sarung + 5 helai shawl chiffon..
Nama pun baru pergi kursus kan..
Tentu laa tengah bersemangat.. :))

Apsal bangla tu camtu?

Arked dalam tu mmg semua bangla je yang jaga..


Adik aku beli banyak..
Dah cam orang nak berjual laa pulak..
24 helai hokay..
Last time kitaorang pergi 10 helai..
Dahsyat kan..

Apa nak kisah..
Orang hidup sorang..
Duit banyak lak tu..

Takde laa dia teringat nak belanja akak2 dia ni :(



Lepas tu pi MUAZ Textile..
Bukan cari tudung aku..


Makcik kecit ni nak SODONG..
Dah bape kali di minta nak tudung..
Kali ni baru dapat yang sesuai dengan dia..
Suka laa sangat tu...



Gambar-gambar atas bukan aku snap..
Tak berani aku nak asyik kuar HP..
Dah laa HP baru lak tu :))

Semua aku google je..
Kecuali gambar anak aku tu :)

Tak jalan pun kat Bazaar ni..
Penat woi!!!!
Dah laa hari ni panas satu macam....

Lepas tu singgah Tesco Rawang jap..
Terus balik rumah..
Awal smpi..
Pukul 3.00 ptg..

Selalu.. dekat nak azan buka puasa baru sampai..
Nasib laa... orang takde duit :)

Apa pun.. hampir semua persiapan raya dah siap..
Tinggal kasut kalep & kasut aku je lagi..
Tahun ni.. rasa cam berbelanja biasa-biasa je..
Tapi.. bila kira-kira balik..

Tak yah citer la..

Kang MIJ baca ni.. terus ajak aku BINCANG!!

:)
.
.
.

Thursday, July 17, 2014

Tragic Year For Malaysia - MH17



Mula-mula aku terbaca tajuk ni kat FB..
Aku igtkan MH370 tu dah jumpa..
Tapi kena tembak.. bukan hilang kat laut..

Namun, pastu..
Baru tahu kapal terbang lain yang kena tembak..
Berderau darah aku!!

Makin lama... makin confirm..
Mata yang mula2 dah layu..
Segar balik..



Terus buka Astro Awani...
Confirm..
Memang flight MAS..
Sekali lagi ditimpa musibah..

Dalam fikiran aku ni..
Banyak-banyak flight lalu situ..
Apsal flight MAS juga yang ditembaknya?



Ini gambar dan video awal yang ada di FB..
TV pun ulang2 video yang sama..

Masa ni kalau tengok media antarabangsa..
Dah mula drama tuduh menuduh..
Negara ni tuduh orang tu..
Negara tu tuduh negara tu..
Pihak ni nafi.. pihak ni tak mengaku...

Sekali lagi aku fikir..
Kenapa tembak flight MAS?


Kemudian keluar gambar-gambar yang lebih mengerikan..
Tak sanggup nak letak kat blog ni..
Sedihnya..
Sekali lagi rakyat Malaysia diuji dengan musibah besar..
Dah laa yang satu lagi tu hilang bagaikan buih sabun di udara..
Satu lagi pulak hancur bersama semua penumpang..

Kenapa tembak pesawat Malaysia?


Apakah ada konspirasi disebaliknya?

Mulai siang ni...
Akan ada seribu satu spekulasi..
Maklumat-maklumat tidak sahih..

Harap semua orang baca betul-betul sebelum share..
Fikir sikit perasaan ahli keluarga crew dan penumpang..

Salurkan maklumat yang tepat sahaja..


Pengesahan sidang media..
Pesawat ni terhempas di timur wilayah Ukraine..
Dikatakan.. kawasan ni mmg tengah berperang atr askar Rusia dan pejuang pemisah Ukraine..

Ironi nyer..
Masa MH370 hilang...
Konflik Ukraine - Rusia ni juga disebut-sebut..
Akhirnya...
Betul-betul flight MAS terlibat dalam konflik ini..


Seramai 295 penumpang dan anak kapal telah mati..
Paling ramai.. warganegara Belanda..
Crew seramai 15 orang.. kesemuanya warga Malaysia..
Penumpang Malaysia yang dapat dikenalpasti setakat ini..
20 orang termasuk 2 bayi..

Semoga ahli keluarga tabah menerima berita sedih ini..
Nak-nak pula di ambang nak sambut Aidilfitri..
Kalau aku yang hanya rakyat M'sia..
Tiada kawan.. tiada saudara mara.. dalam MH17..
Sudah mula hilang mood untuk raya..
Inikan pula keluarga dan sanak saudara mangsa..


Tiba-tiba..
Aku teringat apa yang boss aku cakap last week..

Dia beritahu aku..
Sejak MH370 hilang..
M'sia ni serba tak kena..
Ada je musibah kecil.. musibah besar..
Melanda negara..
Itulah tanda-tanda bahawa
Rakyat dan Malaysia sedang diberi peringatan oleh Allah SWT..

.
.
.

Wednesday, July 16, 2014

Devious Maids Season 2



Akhirnya... Season 2!!!

Wpun cogankatanya..
Deliciously Dirty.. :)
Season ini... jauh lebih bersih dari season lepas..
So, ia adalah selamat utk dipasang di ruang tamu..


Dalam season ni..
Hanya Zoila yang masih keje dengan Geneveive..
Valentina kerja dengan keluarga Powell..
Carmen pulak.. lepas kematian Alejandro..
Dia kerja dengan Spence.. boyfriend Rosie..
Rosie kerja dengan satu keluarga baru..
Manakala Marisol berkahwin dengan salah seorang jutawan di kejiranan yang sama..
Maid dia nama Opal.. 


Masih mengekalkan genre mysterious crime..
Kejiranan Beverly Hills tidak lagi selamat...
Apabila ada sekumpulan perompak yang bertindak ala2 Robin Hood..
Merompak harta duit orang kaya..
Kemudian disedekahkan kepada pengemis..

Selain dari masalah rompakkan..
Marisol cuba menyiasat hal kematian isteri kekasih dia..
Dan hasil siasatan dia..
Pelbagai konflik dapat diselesaikan..


Carmen Luna masih belum jadi penyanyi..
Zoila berpisah dengan suaminya Pablo..
Dan bertemu dengan kekasih baru yang hebat..
Genevieve disahkan sakit buah pinggang..
Valentina bercinta dengan pencuci kolam..
Remi kembali dari Africa dan cuba menagih kembali cinta Valentina..


Drama ni confirm ada season 3..
Akhir drama semua tergantung..
Kecuali hal2 berkaitan jenayah..

Apa pun season ni best..
Penat tau aku menunggu setiap minggu..
Dekat Astro pun dah tayang Season 2..
Tapi lambat lagi habis..

So, pada yang tak sabar..
Apa lagi..
Meh la order ;)
.
.
.

Sunday, July 13, 2014

Apak dan Anak



Malas aku nak masuk campur..
Dari semlm lagi aku suh wat keje sekolah..
Dia wat dek..
Sampai laa ke malam ni..
Esok nak sekolah..
Baru terhegeh2 nak buat..
Ada keje melukis lak tu..
Lagi laaa aku malas nak tolong..

Maka..

Sila laa apak nyer pulak berfungsi...


Anak nyer...

Ko sorong la kete mainan tu smpi esok sahur..

FEELING - ANGRY!!!
.
.
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...