Tak Paksa.. Tapi I Suke taw.. :)

Monday, August 31, 2015

SAYA JUAL CAMIRA

Lebih sebulan dah..
Baru nak wat entry kat blog sendiri..

Asalnya aku dah buat tau blog Camira ni..

Tapi tu ler..

Bab2 blog ni dah suam!!!


Kenapa CAMIRA?!!

Punya laa berlambak-lambak produk kecantikkan..
Camira yang aku pilih..

Antara sebab musababnya..

1- Aku tahu sejarah kelahiran Camira ini dari awal dulu. Selepas foundernya kecewa dengan produk yang pada masa itu dia jual, dia ambil keputusan untuk buat produk sendiri. Produk yg dia jual awalnya tu, rupanya ada bahan terlarang. Apa nama produk tu... biarlah rahsia :)

2- R&D Camira bukan sekejap.. SETAHUN!!!! Ikutkan boleh je nak kelam kabut buat produk nih.. Tapi kualiti itu penting

3- Selepas siap.. Camira tidak terus berada di pasaran... Ada trial kit yang belum di pack2 cantik-cantik pun.. telah diedarkan untuk dicuba. Alhamdulillah, tiada yang rosak kulit.. tiada yang menggelupas cam udang.. tiada yang berjerawat sakan.. tiada keracunan.. etc

4- Camira ada Kelulusan KKM

5- Camira sedang dalam proses mendapatkan Sijil Halal. Ikutkan produk2 tidak dimakan ni tak perlu pun Sijil Halal.


Mula-mula nak jual.. Memang rasa susah

1- Aku tak pernah bersungguh pakai produk
2- Aku bukan jenis pedom muka sangat
3- Aku jenis tak kisah kulit muka camne pun..

Rupanya...

Kalau jual produk2 begini..
Soalan pertama yang potential customer ko akan tanya ialah..

KO PAKAI CAMNE? ADA KESAN TAK?
JADI TAK? OKAY TAK?

Kalau diri sendiri tak pakai..
Jangan harap laaa nak dapat jual..

1st set yang aku berjaya jual adalah sehari selepas aku guna Camira...

Masa tu aku jawab apa yang aku rasa je..
Pengalaman 12 jam pakai Camira :)

Setakat pagi tadi okay...
Pakai krim malam sblm tido.. bangun muka tak berminyak..
Serum pun rasa best je.. tegang muka..
Toner senang pakai.. spray je..
Cleanser wangi...
Krim UV rasa ringan pakai kat muka..

Alhamdulillah berjaya jual..
3 hari lepas tu.. 1st customer aku feedback

KAK ZEL, MEMANG BEST LA CAMIRA NI!!!

Lega wei!!!

Maknanya aku tak salah pilih produk...



Evolusi aku bersama Camira..

Sebelum ni kulit muka aku mmg jenis gasang...
Aku tak pernah peduli...
Janji ada kulit muka :)

Tapi lepas seminggu.. kulit dah rasa lembut...
Masuk minggu kedua.. ada jerawat halus... aku teruskan je..
Masuk minggu ketiga.. keempat.. dah okay banyak..
Cuma ada kelupas sikit2...
Minggu kelima..  ada sikit bintat kecil kat dahi.. tp bukan jerawat..

Customer puas hati.. aku lega..

Kalau anda pun berminat nak jadi pengguna Camira
Jangan segan silu contact Kak Zel ye

Whatsapp - 0125865752
IG - ZaliaHezlin_Camira
FB - Zalia Hezlin
Fanpage - Camira Beauty Skin

Emel - zaliahezlin2106@gmail.com


.
.
.

Thursday, August 20, 2015

Rentetan Lenovo hilang.......



Salah asalnya aku laa juga..
Percaya sangat pada orang..
Tinggal handphone.. handbag.. purse.. hardisk..
Bergelimpangan atas meja..

Semlm laa punya hal ni..
Tinggal handphone atas meja..
Pastu g toilet..
Toilet pejabat aku ni kena keluar dari pejabat..
Sekali balik pejabat..
Tengok2 handphone dah hilang..

Masa aku g toilet tu..
Ada sorang budak sekolah ni dok guna internet..
Memang tak lain tak bukan laa..

Punya laaa susah hati aku handphone tak ada..
Satu pasal whatsapp laa..
Kedua pasal ada pending order DVD kat SMS..
Aku tak sempat lagi salin alamat dia...
Dah laaa banyak pulak tu..

Fikir punya fikir..
Aku teringat CCTV sebelah pejabat aku nih..
Ada satu yang menghala ke pintu pejabat aku..
Tapi time tu ada auditor la pulak kat sebelah..
Tak boleh nak kasi tengok CCTV on the spot..

Takpe laaa.. kerja orang kita kena hormat la juga..

2 jam takde handphone.. gelisah oiiiii!!

Terus aku g Celcom kat pekan..
Buat simcard baru..
Bagus gak celcom ni..
La tu juga terus activate..
Maka hidup laaa balik line hp & whatsapp aku..

Petang tu mak & kakak budak tu datang guna internet..
Ringan je mulut aku nak beritahu..
Tapi hati baik ni cakap..
Jangan tuduh anak orang takde bukti..
Cuba kena kat anak sendiri..
Jadi aku diamkan je..
Tapi asst aku sempat ambik no phone mak dia..

Balik rumah....

Rasa cam nak beli handphone baru..
MIJ dah offer pinjam duit dia dulu..
Then bayar cam installment..
Tapi dengan binikan.. takat mana nak installment nyer...
Happy dah aku..
Terus install Lazada :))

Dalam jam 8.00 malam tu..
Post Master Pej Pos whatsapp aku video..
Katanya video yang aku nak tu..

Memang sah dari aku keluar g toilet..
Budak tu cabut lari..
Sampai aku balik toilet..
Memang takde orang lain masuk pejabat..
Jadi confirm laa dia..

Handphone tu mmg atas meja aku..
Dekat pulak dengan pintu keluar..
Dia pun cerdik tau..
Mula2 dia pakai kasut sekolah dulu..
Lepas tu dia masuk balik ambik hp..
Dan lari lintang pukang..

Memang laju gila dia lari..
Sampai laki aku igt cctv tu forward bg laju..

Pagi ni masuk pejabat..
Aku terus suh asst aku call mak dia..
Maknya kata nanti pukul 10 pagi dia datang..

10.00 pagi mak dia muncul..
Aku nampak kelibat mak dia terus kecut perut..
Rasa cam takut pulak nak tuduh anak orang..

Mak dia pulak...
Yang selalu guna PID ni 3 orang anak dia..
Dan dia bawa anak yang betul..
Mungkin sebelum2 ni pun anak dia biasa buat hal..

Aku tanya dia terus..
Tentu sahaja dia jawab "SAYA TAK AMBIL"

Bila dia menafikan tu..
Naik syeh laaa aku..
Dekat 20 minit aku cakap tanpa henti..
Macam-macam aku syarah kan..
Sampai aku ungkit dari kisah dia mula2 datang PID ni..
Sampai laaaaaa sekarang ni..
Macam2 aku tolong dia.. adik beradik dia..
Pastu dia balas dengan curi handphone aku..

Mak dia diam je...
Ini aku respect mak dia..
Takde nak backing2 anak tak tentu pasal..

Dia tak mengaku juga..

Last-last...

ADA SATU BENDA YOU TAK TAU..
INI PEJABAT ADA CCTV KAT DEPAN PINTU..
SAYA BOLEH BAGI YOU TENGOK YANG ORIGINAL..
TAPI KITA MESTI PANGGIL POLIS DULU..
SEBAB PEJABAT SEBELAH BUKAN PEJABAT BIASA..

Aku pun tunjuk CCTV tu pada mak dia..
Mak dia terus cakap

KALAU TAK CURI.. APASAL U LARI?

Yang aku tunjuk tu..
CCTV yang dirakam dengan handphone..
Bukan salinan original..

Dengar polis dah goyah ler dia..

Tetiba..

SAYA SUDAH BAGI KAWAN!!

Aku sambung lagi syarahan barang 10-15 minit..

Siap aku tengking lagi..

AWAK CURI SAYA PUNYA HANDPHONE..
AWAK KASI KAWAN..
APA AWAK FIKIR?!!

Pastu dia janji nak bagi handphone tu esok..

Aku cakap NO... SAYA MAHU INI HARI..
KALAU TIDAK SEKEJAP LAGI SAYA PERGI YOU PUNYA SEKOLAH..
JUMPA PENGETUA.. CARI YOU DENGAN KAWAN YOU SEKALI..

Sudahnya mak dia bersuara...

YOU PERGI CARI SEKARANG!!!

Pastu anak dia pun keluar..
Mak dia tak habis-habis minta maaf...
Sudahnya aku pegang tangan mak dia..
Aku urut belakang mak dia..

SAYA PUN SORRY JUGA

Yelah aku dah herik2 anak diakan..
Aku tau hati mak dia terluka..

Lepas tu dalam pukul 1.00 tgh hari..
Mak dia datang hantar handphone..
Semua ada kecuali memory card..
Handphone pun dah kena reset ke factory setting..

Rupanya dia jual handphone pada orang lain..
Memory Card pada orang lain..

Lemah je mak dia..
Mesti mak dia kecewa.. sakit hati.. terluka.. sedih...malu..

Aku pun cakap dengan mak dia..

Jangan pukul-pukul you punya anak..
Dia budak lagi..
Nanti dia lagi nakal..
Saya marah2 sebab mau kasi dia ingat..

Mak dia jawab.. SAYA SUDAH PUKUL..
TUNGGU NANTI AYAH DIA BALIK KERJA..

Adoiii... kesian lak aku..
Aku pun salah juga sebab suka tinggalkan barang2 terdampar gitu..

Apa pun.. lega sebab kisah ni berakhir dengan elok..
Handphone aku tu walaupun dah buruk..
Aku belum ada seru lagi nak tukar baru..

Peringatan juga pada aku..

Jangan nak percaya orang sangat..
Pastu jangan nak cuai sangat..
.
.
.

Tuesday, August 11, 2015

Sakit jantung mak nak......



Alasan dia...

Banyak sangat perkataan..
Makin baca makin tak faham..

KO BACA TAK?

Tak.. MALAS!!!

Adoiiiiii!!!

Nak dilempang.. anak ada dua je..
Nak dirotan.. kang lari rumah..
Nak disepak.. aku angkat kaki pun berat..
Nak dipiat....

Mungkin boleh piat telinga gabang tu!!!
.
.
.

Tuesday, August 4, 2015

Jamuan Raya Zon 3

Hazabnya nak update blog skang ni..
Padahal ongoing ads kat nuffnang aku beratoq!!

Okay.. ni alang2 tgh upload gambar masuk FB..
Aku upload sekali masuk blog..


Ni la staff dalam Zon 3...
Zon 3 ni PID dalam negeri Selangor dan Perak..
Ketuanya.. aku la..

Ada satu kekosongan.. jawatan N17..


Staff2 aku ni okay semuanya..
Tak banyak kerenah..
Mendengar kata..
Paling penting..
Bila aku bagi tugasan atau mahukan laporan..
Semua dibuat dengan pantas..
Kalau aku kata due hari ni sebelum pukul 1.00 tgh hari..
Dalam 12.30 tgh hari.. semua dah ada dalam inbox aku..

Baguskan...



Yang sepejabat dengan aku..
Sorang je sebenarnya..
Yang jejaka baju pink belacan tu..

Hari-hari..
Memang aku tengok muka ko..
Ko tengok muka aku...


Sorang lagi jejaka..
Juruteknik komputer..
Tengah single and available..
Tengah searching juga..

Yang wanita-wanita lagi 4 orang tu..
Semua jawatan Pengurus PID..
Sg Air Tawar, Rasa, Langkap dan Parit..

1 dah kahwin.. 3 lagi single tp tak tau laa available ke tidak.. :)

Satu masa dulu..
Makcik Rehan yang tersohor tu pun in the team juga..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

DARI ZON 3

PUSAT INTERNET DESA
.
.
.

Sunday, July 26, 2015

Divorce Lawyer In Love


Hero kegemaran aku.... :)
Suka dia lepas Marriage Not Dating..
Tak lama je lepas tu..
Ni drama baru dia..
Divorce Lawyer In Love..

Genre - Law Romantic Comedy

Memang banyak scene kelakar drama ni..
Sama banyak dengan scene romantik..


Hero & Heroin...

Hero ni asalnya bukan lawyer pun..
Dia hanya Office Manager di pejabat heroin..
Heroin yang lawyer..
Specialist dalam bidang PENCERAIAN...

Kadar kejayaan dia mmg tinggi..
Selalunya kes yang dia handle..
Akan menang.. akan dapat pampasan paling tinggi..
Dan apa-apa sahaja yang client dia mahukan..


Tapi kemenangan dia tu adalah dari illegal action..
Dia sanggup buat apa sahaja asal menang..
Termasuk mereka cipta bukti.. fraud.. dan pelbagai lagi..

Selain itu..
Staff dia mmg naik gila dibuatnya..
Dia tak kisah mendera staff2 dia kerja lebih masa..
Kerja sampai pengsan..
Termasuk laaaa hero yg masa tu kerja di pejabat heroin..


Kat office.. heroin ni dipanggil CHUCKY..

Kat 1st episode..
Ada satu kes penceraian high profile yang dia handle..
Wpun menang... malangnya dia misjudged kes ni..
Akibat terlalu percaya dan terlalu ingin menang..
Satu tragedi telah terjadi..
Tragedi tersebut menyebabkan kehilangan nyawa..
Selain itu, oleh kerana dia memanipulasi bukti..
Lesen peguam dia telah ditarik balik..


Heroin pulak salah sangka..
Dia sangkakan.. hero ni yang buat aduan berkenaan salah laku dia tu..
Sebabnya.. hero ni kawan baik dengan 2nd heroin..
2nd heroin peguam juga.. tapi dari Law Firm yang terkenal..

Oleh kerana terlalu bengang..
Dia telah memalukan hero...
Depan mak hero..

Oleh sebab itu.. hero berhenti kerja..
Dan dia sambung belajar dalam bidang law juga..

Dalam dia sambung belajar tu...
Dia mmg tak habis benci & dendam dengan heroin..
Dan berharap supaya mereka tak bertemu lagi..


Selepas 3 tahun..
Hero berjaya jadi peguam..
Dan dia ditawarkan bekerja dia sebuah law firm yang baru...

Kat sini depa bertemu semula..
Rupanya tuan punya law firm tersebut adalah senior heroin masa zaman kolej dia..
Hero tak boleh nak mengelak ler.. sebab dia dah sain kontrak..

Kalau dulu hero keje bawah heroin..
Kali ni terbalik pulak..

Masa depa dok benci membenci..
Balas membalas ni mmg best..
Hero masih igt hal lama..
Heroin pulak masih sangka hero yang menyebabkan lesen peguam dia digantung...


Tapi dalam2 tu..
Depa bekerjasama juga..
Law Firm ni pun mengkhususkan dalam bidang penceraian juga..
Dah tentu2 laaa heroin lebih banyak pengalaman...
Dan dia cuba nak ajar hero..
Lagi laaaa menghebatkan lagi permusuhan depa ni..

Tapi sebenarnya...
Ada satu hal mengenai heroin ni yang hero ni tak tahu..

Apa benda...

Korang kena tengok laaa drama ni..


Depa ni awal-awalnya...
Bukan terus jatuh cinta tau..
Heroin je perasan yang hero suka ke dia..
Padahal hero ni meluat kat dia tak habis lagi..

Pasal heroin salah sangka...
Dia pi couple dengan senior dia..
Tuan punya law firm tu..

Hero mula tu buat tak kisah je..
Tapi lama-lama dia cemburu pulak..

Aku pun tak igt apsal yang hero ni tetiba suka heroin..
Tapi masa tu depa tgh handle kes cerai pasal KISS..

Heroin dok kata kiss tu maknanya cinta..
Hero pulak kata kiss tu takde makna apa-apa..

Tup2.. hero kiss heroin!!


Masa ni dah cinta 3 segi laa pulak..
Hero nak heroin..
2nd hero pun nak juga..

Tapi yang bestnya..
2nd hero dalam drama ni tak jahat...
Begitu juga 2nd heroin..

Kadang2 aku rasa... biaq pi heroin dapat kat 2nd hero pun takpe..

Hat hero... BAGI KAT AKU!!!

:))




Ni 2nd heroin...
Dia ni sebenarnya duduk serumah dengan hero..
Tapi mak hero pun dok sekali situ..

Dia ni mmg dah cinta kat hero dari kecik..
Dia sanggup jual rumah untuk bagi hero sambung belajar..
Awalnya hero tak tau..
Lama lepas tu baru dia tau..

Mak hero mmg nak jodohkan hero dengan 2nd heroin ni..
Tapi tentulah hero tak mahu...
Mak hero memang tentang habis-habisan hero couple dengan heroin..



Tapi apa nak buat...
Dah nama pun drama korea..
Tentu2 jeee hero dapat kat heroin pun..

Romantic scene drama ni mmg terbaik...
Sweeeeeettt sangat-sangat..
Tak payah pun banyak2 peluk cium apa bagai..
Dengan perkataan je pun dah sangat romantik..

Maka..

Meh la beli ;)
.
.
.

Saturday, July 4, 2015

Resepi Tempoyak Sotong

Ada pulak yang PM tanya apa resepi masak tempoyak aku semlm..

Seperti biasa..
Aku selalu masak yg mudah2 je..

Cam tempoyak ni la..
10 minit je pun masak...

Bahan tumbuk = 3 biji bawang kecik + 10 biji cili padi + kunyit hidup 1 inci + garam 1 sudu makan

Panaskan kuali... letak air 1 cawan (kalau tak suka kuah boleh kurangkan)
Campak serai yang dah diketuk sebatang...
Pastu yang tumbuk tadi masukkan semua..

Tgu sampai mendidih sekejap..

Kemudian.. 3 sudu makan tempoyak manis (belum berapa masam)
Ni kira tempoyak baru buat laa..
Aku kurang gemor tempoyak masam..


Biar je mendidih sekali lagi..


Masukkan daun kunyit yang dah di siat..
+ 1 sudu teh gula pasir..

Kemudian....
Masukkan laaa sebarang binatang yang disukai..

Antaranya

Ikan talang masin
Sotong
Udang
Ikan kembong
Ikan tenggiri
Ayam

Ikan bilis aku tak pernah cuba pulak..
Pasalnya aku kurang gemor ikan bilis..


Dah siap!!!!

Ni kalau dapat colek dengan pucuk ubi & petai rebus...

WALLAWEI!!!!!!
.
.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...